Recepty

Pečené mäso s knedľou a kapustou – recept

Potrebné prísady:

Mäso:

  • 2,5 kg bravčovej krkovičky
  • 1 PL soli
  • 1 PL mletej rasce
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 1 PL bravčovej masti
  • 1/2 ČL čierneho korenia
  • 1,5 dcl bieleho suchého vína

Kapusta:

  • 1 kg červenej čerstvej kapusty
  • 1 kg bielej čerstvej kapusty
  • 5 PL cukru
  • 1 veľká cibuľa
  • olej
  • voda
  • soľ
  • 1 PL celej rasce
  • 1 dcl octu
  • 1/2 ČL čierneho mletého korenia

Príloha:

  • Knedľa

Postup prípravy:

Krkovičku nakrájame na 1,5 – 2 cm plátky a vložíme ju do zapekacej nádoby, ktorú sme povytierali masťou. Mäso osolíme, cesnak očistíme, prelisujeme a potrieme ním mäso, posypeme rascou. Medzi plátky mäsa uložíme cibuľu nakrájanú na kolieska, podlejeme vínom a dáme prikryté piecť do vopred vyhriatej rúry na 180°C.

Pečieme asi 1 hodinu, potom znížime teplotu na 170°C a pečieme ďalšiu hodinu. Následne odkryjeme zapekaciu nádobu, zvýšime teplotu na 185°C a dopečieme ešte asi 20 minút. Ak treba, mäso polievame výpekom.

Kapustu očistíme od vrchných listov a nakrájame na pásiky. Cibuľu očistíme a pokrájame, na troche oleja orestujeme, pridáme cukor a necháme ho za občasného miešania karamelizovať. Vložíme nakrájanú kapustu, pridáme soľ, korenie, rascu, ocot.

Kapustu dusíme, kým nie je mäkká, občas môžeme podliať trochou vývaru, iba toľko, aby neprihorela.

Mäso podávame s knedľou poliatou výpekom a kapustou. Vynikajúcou prílohou môže byť aj karlovarská knedľa z rožkov.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang