Klasický recept na pečené kurča by mal mať v repertoári každý. Pripravte si toto v rúre pečené kurča s omáčkou na sýty nedeľný obed.
Suroviny
Na kurča
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 kurča z voľného chovu (približne 1,5 kg)
- 1 citrón
- malý zväzok tymiánu (nepovinné)
- 25 g zmäknutého masla
Na omáčku
- 1 lyžica hladkej múky
- 250 ml kuracieho vývaru
Postup
- Rúru predhrejte na 190 °C.
- Na dno pekáča, do ktorého sa zmestí celé 1,5 kg kurča, rozsypte 1 nahrubo nakrájanú cibuľu a 2 nahrubo nakrájané mrkvy.
- Dutinu kurčaťa bohato osoľte a okoreňte, potom do nej vložíme 2 polovice citróna a malý zväzok tymiánu.
- Uložte kurča na zeleninu, prsia a stehná po celej ploche potrite 25 g zmäknutého masla a zvonku ho osoľte a okoreňte.
- Vložte kurča do rúry a nechajte ho nerušene piecť 1 hodinu a 20 minút – získate tak dokonale upečené kurča. Na kontrolu prepichnite stehno špajdľou.
- Opatrne vytiahnite plech z rúry a pomocou klieští preložte kurča na tanier alebo dosku, aby odpočívalo 15-20 minút. Šťavu z kurčaťa nechajte vytiecť do pekáča.
- Kým kurča odpočíva, pripravte omáčku.
- Plech na pečenie postavte na mierny plameň, potom doň vmiešajte 1 lyžicu múky a pražte, kým nevznikne svetlohnedá piesčitá hmota.
- Postupne prilievajte 250 ml kuracieho vývaru a stále miešajte, kým nezhustnete omáčku.
- Varte 2 minúty, miešajte drevenou lyžicou a z plechu zoškrabujte všetky lepkavé kúsky.
- Omáčku preceďte do malého hrnca, potom ju povarte a dochuťte podľa chuti.