Čo všetko môžeme vytvoriť z karfiolu? Je vynikajúci ako pyré, a teraz si ho môžete vychutnať ako dokonalé pečené kúsky – chrumkavé prsty.
Ingrediencie
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/2 malej cibule, nadrobno nakrájanej
- 2 malé hlavičky karfiolu
- 1 šálka mletých mandlí
- 2 veľké vajcia
- Morská soľ
- 2 šálky chrumkavých ryžových vločiek
- Sprej na varenie
- Omáčky: napríklad kečup, zrnková horčica, pesto alebo hummus s červenou paprikou
Postup
- Umiestnite rošt do hornej časti rúry a predhrejte ju na 220 °C. Na plech na pečenie položte chladiacu mriežku.
- Vo veľkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a za častého miešania ju varte, kým nezhnedne a nezmäkne, približne 5 minút. Odstavte z ohňa a nechajte na panvici vychladnúť.
- Z hlavy karfiolu odstráňte vonkajšie listy. Karfiol nakrájajte na veľké ružičky a odstráňte väčšinu zvyšných stoniek. Posekajte ružičky v kuchynskom robote na jemno, takmer na pastu. Pastu preložte do veľkej misy. Kuchynský robot vyčistite.
- Karfiol vložte do stredu dvojitej vrstvy syrásrkeho plátna a nad drezom vyžmýkajte čo najviac tekutiny.
- Potom vráťte karfiol späť do misy. Ku karfiolovej paste pridajte opečenú cibuľu, mandľovú múčku, bielky a 2 lyžičky soli a rukami ich spracujte, kým sa nespoja a zmes po stlačení drží pohromade.
- Zmes rozdelte na rovnomerné časti a každú z nich vyvaľkajte do guľôčky, vytvarujte ju do tvaru štvorcovej kocky a poukladajte na plech na pečenie. Kúsky môžete prikryť fóliou a nechať v chladničke odstát cez noc.
- Ryžové vločky rozmixujte v kuchynskom robote na jemno a preložte do malej misky. V stredne veľkej miske vyšľahajte žĺtky so 1/4 šálky vody. Na pracovnej doske si prichystajte kúsky zarobenej pasty, zarobené vajíčka, mleté vločky a plech na pečenie.
- Ponorte karfiolové kúsky do vajíčka, obaľte ich vo vločkách, a položte na mriežku. (Aby ste sa vyhli neporiadku, jednou ruku namáčajte do vajíčka a druhou obaľujte vo vločkách.)
- Každý obalený kúsok postriekajte sprejom na varenie a podľa potreby ho otočte. Nestriekané kúsky môžete zamraziť, kým neztuhnú, približne 2 hodiny, a potom ich preložiť do veľkého vrecka na mrazenie, kde vydržia až 1 mesiac. Pred pečením ich potrite sprejom na varenie.
- Pečte ich zvonka dozlatista 15 až 20 minút. Nechajte niekoľko minút vychladnúť, potom preložte na servírovací tanier. Podávajte s určenými omáčkami.