Mäkké, jemné, v ústach sa rozplývajúce mäso v bohatej, lahodnej omáčke. Príprava si vyžaduje trochu času a námahy, ale stojí to za to – väčšina kúzla sa odohráva v rúre.
Ingrediencie
- 3 lyžice rastlinného oleja
- 250 g údenej pancetty
- 350 g ošúpanej šalotky
- 8 mäsitých hovädzích rebier (2,75 kg)
- 120 g hladkej múky
- 4 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
- 500 ml červeného vína
- 1 liter kvalitného hovädzieho vývaru
- 2 bobkové listy
- Malý zväzok tymianu
- 4 vetvičky rozmarínu
- 250 g šampiňónov
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 2-3 lyžice petržlenovej vňate, nadrobno nasekanej
Postup
- Rúru nastavte na teplovzdušnú a predhrejte na 150 °C.
- Veľkú panvicu s nepriľnavým povrchom postavte na silný oheň a pridajte jednu polievkovú lyžicu oleja spolu s pancettou. Dobre premiešajte a pancettu smažte približne 5 minút alebo kým nezačne chrumkať.
- Do panvice pridajte celú šalotku a pokračujte v restovaní, kým sa nezačne sfarbovať. Vypnite oheň, vyberte pancettu a šalotku a odložte bokom.
- Potom každé hovädzie rebro z oboch strán osolíme a okoreníme. Do taniera nasypte múku a tiež ju okoreňte. Každé rebro ponorte do múky a dobre ho obaľte zo všetkých strán.
- Teraz vráťte panvicu na vysokú teplotu, pridajte ďalšiu lyžicu oleja a vložte do nej 3-4 múkou obalené rebrá. Dobre ich opečte zo všetkých strán a zopakujte so zvyšnými rebrami.
- Vráťte panvicu na oheň a keď je opäť horúca, pridajte cesnak a varte 1 minútu, potom pridajte paradajkový pretlak. Dobre premiešajte a nechajte variť aspoň 2 minúty. Pridajte vrchovatú polievkovú lyžicu zvyšnej múky a dobre miešajte ďalšiu minútu pred pridaním červeného vína.
- Červené víno nechajte bublať, kým sa nezredukuje na polovicu, a potom pridajte vývar a bobkové listy. Tymian a rozmarín zviažte kúskom mäsiarskeho povrazu (aby ste ich mohli na konci ľahko vyloviť) a pridajte do panvice. Zmes priveďte do mierneho varu.
- Medzitým vložte rebrá do veľkého pekáča. Posypte ich pancettou a šalotkou a zalejte omáčkou z červeného vína. Plech opatrne zakryte alobalom a položte ho na strednú priečku rúry.
- Pečte 2 hodiny, potom hovädzie mäso vyberte z rúry, opatrne odstráňte alobal a rebrá otočte. Ak sa niektoré kosti uvoľnia, vyberte ich a vyhoďte.
- Pridajte šampiňóny, zakryte a vráťte pekáč do rúry na ďalšiu hodinu. Hovädzie mäso bude veľmi mäkké a omáčka bohatá.
- Keď ste pripravení na jedenie, vyberte zviazané bylinky, vmiešajte petržlenovú vňať a podávajte.