Tento jednoduchý dip z taveného syra sa páči celému zástupu ľudí, takže si možno budete chcieť recept zdvojnásobiť, aby ste mali pripravenú zálohu. Sušené ovocie môžete ľubovoľne obmieňať – dobre sa hodia čerešne, hrozienka, datle a figy.
Ingrediencie
- 4 prúžky slaniny
- 2 lyžice kandizovaných pekanových alebo vlašských orechov, jemne nasekaných
- 2 lyžice sušených brusníc, jemne nasekaných
- 6 sušených marhúľ, jemne nasekaných
- 1 lyžica čerstvých listov rozmarínu, jemne nasekaných
- 2 lyžičky červeného vínneho octu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1 guľatý kus kvalitného syra Brie
- nakrájaná bageta, sušienky
- plátky jabĺk a/alebo hrušiek na servírovanie
Postup
- Rúru predhrejte na 160 °C.
- Slaninu položte na veľkú panvicu a na strednom ohni ju opekajte do zlatista a chrumkava, 4 až 5 minút z každej strany.
- Slaninu osušte na papierových utierkach, nechajte vychladnúť a potom ju nadrobno nakrájajte.
- V malej miske zmiešajte slaninu, pekanové orechy, brusnice, marhule, rozmarín, ocot, štipku soli a korenia.
- Brie vyberte z obalu. Odrežte vrchnú kôru z okrúhleho Brie, pričom na okrajoch nechajte 1/4 cm okraj (použite ostrý nôž a postupujte zhora pod miernym uhlom). Odstránenú kôru vyhoďte.
- Brie vložte do malej zapekacej misky.
- Navrch dajte časť brusnicovo-pekaňovo-slaninovej omrvinky a zvyšok rozsypte okolo Brie.
- Misku prikryte fóliou a pečte, kým syr nie je teplý a lepkavý, 30 až 35 minút.
- Podávajte s chlebom, krekrami a plátkami jabĺk a/alebo hrušiek na namáčanie.