Recepty

Recept na pečenú špargľu

Pečená špargľa je dokonalou jarnou prílohou, či už na obed alebo večeru. Ako bonus je možno ju jednoducho pripraviť, kým sa na sporáku varí hlavné jedlo.

Suroviny

  • 1 veľký zväzok čerstvej špargle
  • 1 až 2 lyžičky olivového oleja
  • soľ, podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
  • kôra a šťava z ½ stredne veľkého citróna, najlepšie bio
  • citrónové plátky zo zvyšnej ½ citróna
  • jemne nastrúhaný parmezán
  • malá hrsť čerstvej mäty alebo petržlenovej vňate
  • 2 kocky masla
  • kvapka balzamikového octu
  • opečené plátky mandlí

Postup

  1. Rúru predhrejte na 220 ºC.
  2. Veľký plech na pečenie s okrajmi vyložte papierom na pečenie.
  3. Odlomte drevnaté konce špargle (ak špargľu prudko ohnete pri základni, zlomí sa na správnom mieste). Konce vyhoďte.
  4. Položte špargľu na plech a pokvapkajte ju 1 až 2 lyžičkami olivového oleja, len toľko, aby sa špargľa ľahko pokryla. Špargľu posypte soľou a korením.
  5. Špargľu rozložte na plechu v jednej vrstve. Pečte dovtedy, kým sa základ špargle ľahko neprepichne vidličkou. Veľmi tenká špargľa sa bude piecť len 9 až 12 minút, zatiaľ čo hrubšia bude potrebovať 15 až 20 minút.
  6. Upečenú špargľu preložte na servírovací tanier a dochuťte ju podľa vlastnej chuti. Môžete požiť citrónovú šťavu alebo posypať parmezánom, prípadne pridať kúsok masla alebo pokvapkať balzamikovým octom.
  7. Pečená špargľa sa najlepšie podáva čerstvo vytiahnutá z rúry, ale vydrží pri izbovej teplote až 1 hodinu alebo až 4 dni v chladničke (pred podávaním ju jemne zohrejte).

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang