Pečená špargľa je dokonalou jarnou prílohou, či už na obed alebo večeru. Ako bonus je možno ju jednoducho pripraviť, kým sa na sporáku varí hlavné jedlo.
Suroviny
- 1 veľký zväzok čerstvej špargle
- 1 až 2 lyžičky olivového oleja
- soľ, podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
- kôra a šťava z ½ stredne veľkého citróna, najlepšie bio
- citrónové plátky zo zvyšnej ½ citróna
- jemne nastrúhaný parmezán
- malá hrsť čerstvej mäty alebo petržlenovej vňate
- 2 kocky masla
- kvapka balzamikového octu
- opečené plátky mandlí
Postup
- Rúru predhrejte na 220 ºC.
- Veľký plech na pečenie s okrajmi vyložte papierom na pečenie.
- Odlomte drevnaté konce špargle (ak špargľu prudko ohnete pri základni, zlomí sa na správnom mieste). Konce vyhoďte.
- Položte špargľu na plech a pokvapkajte ju 1 až 2 lyžičkami olivového oleja, len toľko, aby sa špargľa ľahko pokryla. Špargľu posypte soľou a korením.
- Špargľu rozložte na plechu v jednej vrstve. Pečte dovtedy, kým sa základ špargle ľahko neprepichne vidličkou. Veľmi tenká špargľa sa bude piecť len 9 až 12 minút, zatiaľ čo hrubšia bude potrebovať 15 až 20 minút.
- Upečenú špargľu preložte na servírovací tanier a dochuťte ju podľa vlastnej chuti. Môžete požiť citrónovú šťavu alebo posypať parmezánom, prípadne pridať kúsok masla alebo pokvapkať balzamikovým octom.
- Pečená špargľa sa najlepšie podáva čerstvo vytiahnutá z rúry, ale vydrží pri izbovej teplote až 1 hodinu alebo až 4 dni v chladničke (pred podávaním ju jemne zohrejte).