Najlepšie paradajky sú tie, ktoré si sami vypestujeme. Krásne voňajú, majú nádhernú zdravú farbu a jeme ich veľa, lebo spomaľujú starnutie.
Nech sa páči, tu je náš recept na trošku inú, pečenú paradajkovú polievočku.
Recept pre 3-4 osoby
Potrebujeme:
- 1 kg paradajok
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 veľké šalotky (alebo cibule)
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 1 polievková lyžica medu alebo javorového sirupu
- za hrsť čerstvých bazalkových lístkov
- soľ, korenie
- olivový olej
Opäť jeden z veľmi jednoduchých receptov. Na papier na pečenie dáme piecť posolené, okorenené a olivovým olejom pokvapkané polky paradajok (rezom smerom nadol), cesnak a šalotky pri 200 stupňoch na cca 35 – 40min. Kým nevyzerajú ako obrázok nižšie.
Po aspoň miernom vychladnutí obsah premiestnime do mixéra. Pridáme polievkovú lyžicu medu alebo javorového sirupu, za hrsť bazalkových lístkov a 0,5 litra zeleninového vývaru. Paradajky nemusíme vopred zbavovať šupiek, mixér si s nimi poradí. Aj preto sme radšej zvolili robota ako ponorný mixér, ale myslíme, že aj ten úlohu splní.
Podávame ozdobenú čerstvou bazalkou alebo syrovým chipsom.