Tento šalát inšpirovaný tradičným caprese je doplnený marinovaným grilovaným steakom a výraznou bazalkovou zálievkou.
Ingrediencie
Na bazalkovú zálievku:
- 1 stredne veľká šalotka, nahrubo nakrájaná
- 2 šálky pevne zabalených čerstvých bazalkových listov (stonky odstráňte)
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 lyžičky červenej papriky
- 1/2 šálky olivového oleja
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 1 lyžička kuchynskej soli
- čerstvo posekané čierne korenie
Na caprese:
- 1/4 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky červeného vínneho octu
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička sušeného oregana
- 500 g hovädzieho steaku alebo steaku z roštenky
- 1 kg paradajok, obyčajných aj cherry, rozkrojených na polovicu a štvrtinu
- 1/4 stredne veľkej červenej cibule nakrájanej na tenké plátky
- 200 g čerstvého syra mozzarella, nakrájaného na kúsky
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie
Postup
Príprava bazalkovej zálievky:
- V mixéri zmiešajte šalotku, bazalku, cesnak, červenú papriku, olivový olej, červený vínny ocot a soľ.
- Mixujte 1 minútu, alebo kým nie je úplne hladká.
- Podľa chuti dochuťte soľou a korením a uložte do chladničky na 3 dni.
Príprava caprese:
- Vo veľkej antikorovej miske zmiešajte olivový olej, ocot, cesnak, bazalku, tymián a oregano a premiešajte.
- Odoberte polovicu marinády do inej misky.
- Do jednej misky pridajte steak a nechajte ho marinovať v chladničke aspoň 2 hodiny.
- Medzitým pridajte paradajky a červenú cibuľu do druhej misy a premiešajte. Odstavte.
- Keď ste pripravení na prípravu, rozohrejte gril na stredne vysokej teplote.
- Z mäsa odstráňte prebytočnú marinádu a výdatne ho osoľte a okoreňte.
- Steak položte na gril a opekajte ho na stredne alebo stredne prepečený, 4 až 6 minút z každej strany, v závislosti od vašich preferencií.
- Mäso vyberte na dosku na krájanie a nechajte ho 10 minút odpočívať.
- Paradajky a červenú cibuľu s celou marinádou preložte na servírovací tanier a pridajte natrhaný syr.
- Steak nakrájajte na plátky a vložte plátky do paradajkového šalátu.
- Pokvapkajte bazalkovou zálievkou a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Okamžite podávajte.