Aromatická paradajková polievka na taliansky štýl, na ktorej si každý pochutí.
Ingrediencie
- 1,5 kg zrelých cherry paradajok, pozdĺžne prekrojených na polovicu
- 60 ml plus 30 ml kvalitného olivového oleja
- 1 lyžica soli
- 1 a 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 2 nakrájané cibule
- 6 strúčikov cesnaku, mletých
- 30 g masla
- 1/4 lyžičky rozdrvených chilli vločiek
- 800 g konzervovaných paradajok aj so šťavou
- 600 g čerstvých bazalkových listov, balených
- 1 lyžička čerstvých tymianových listov
- 1 liter kuracieho vývaru alebo vody
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Zmiešajte paradajky, 60 ml olivového oleja, soľ a korenie. Paradajky rozložte v jednej vrstve na plech a pečte 45 minút.
- V hrnci na miernom ohni orestujte cibuľu a cesnak s 30 ml olivového oleja, maslom a chilli vločkami 10 minút, kým cibuľa nezačne hnednúť.
- Pridajte konzervované paradajky, bazalku, tymian a kurací vývar. Pridajte paradajky upečené v rúre vrátane tekutiny na plechu. Priveďte do varu a 40 minút varte odokryté.
- Rozmixujte. Dochuťte podľa chuti.
- Podávajte teplé alebo studené.