Recept na lahodnú paradajkovú polievku. Pridajte plátok slaniny, ktorý jej dodá dymový nádych.
Ingrediencie
- 60 g nesoleného masla
- 1 plátok slaniny, jemne nakrájaný
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 nakrájaná mrkva
- 1 nakrájaná stonka zeleru
- 4 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 45 g hladkej múky
- 1 liter kuracieho vývaru s nízkym obsahom sodíka
- 2 plechovky (400g) olúpaných paradajok celých
- 3 vetvičky petržlenu
- 3 vetvičky čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 240 ml smotany na varenie
- 1 a 3/4 lyžičky soli
- Čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Vo veľkom hrnci na polievku zohrejte maslo na stredne vysokej teplote. Pridajte slaninu a za stáleho miešania varte, kým nie je chrumkavá a väčšina tuku sa nevyškvarí, približne jednu minútu. Slaninu preložte na tanier a odložte bokom.
- Znížte na strednú teplotu, pridajte cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak a za občasného miešania varte zakryté, kým nezmäknú a nezačnú voniať, približne 8 minút.
- Primiešajte múku a za stáleho miešania varte tri minúty. Prilejte vývar a pomocou prstou roztlačte paradajky a pridajte ich k zmesi. Za stáleho miešania priveďte do varu.
- Vetvičky petržlenu, tymián a bobkový list zviažte kúskom potravinástkeho špagátu a pridajte do hrnca. Znížte teplotu a varte 20 minút. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Vyberte zväzok byliniek a zmes polievky presuňte do mixéra alebo ponorným mixérom rozmixujte na hladké pyré. Pyré vráťte do hrnca a znovu zohrejte na miernom ohni.
- Podľa chuti primiešajte smotanu, soľ a korenie. Naservírujte polievku do teplých polievkových misiek a ihneď podávajte.