Recepty

Recept na paradajkovú galetu

V sezóne domácich paradajok stojí za vyskúšanie tento recept na paradajkovú galetu. Ide o ideálny spôsob, ako ich využiť. Paradajková galeta je lístková, maslová, primerane slaná a svieža – vynikajúca ako hlavný chod na večeru alebo neskorý obed.

Suroviny

Na korpus:

  • 1 a ½ šálky hladkej múky
  • ½ lyžičky morskej soli
  • 10 lyžíc studeného nesoleného masla
  • 3 lyžice ľadovej vody
  • 1 lyžička studeného jablčného octu

Na náplň:

  • 1,5 kg farebných paradajok
  • ½ lyžičky morskej soli
  • 120 g kozieho syra
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica nasekanej pažítky
  • 1 lyžica čerstvých tymiánových listov
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ lyžičky citrónovej kôry
  • 1 veľké vajce
  • 1 lyžica vody
  • čerstvá bazalka, na ozdobu
  • vločková morská soľ na posypanie
  • mleté čierne korenie

Postup

  1. Do kuchynského robota dajte 1 šálku múky a soľ. Pulzujte, aby sa spojili. Maslo rovnomerne rozotrite na múku. Pulzujte, kým sa maslo dobre nespojí s múkou a nezačne tvoriť hrudky. Nemala by v ňom zostať žiadna suchá múka.
  2. Zmes rovnomerne rozotrite v mise kuchynského robota a posypte ju zvyšnou ½ šálky múky. Krátko pulzujte, kým sa cesto nestane drobivým.
  3. Cesto presuňte do veľkej misy a pokvapkajte ho vodou a octom. Pomocou stierky cesto preložte a stláčajte, kým sa nespojí do gule. Z gule vytvorte 1 cm hrubý disk. Pevne ho zabaľte do fólie a nechajte v chlade aspoň 2 hodiny alebo až 2 dni.
  4. Pripravte náplň. Vložte plátky paradajok do veľkej misy a jemne ich premiešajte so soľou. Odstavte na 30 minút, aby sa z paradajok vytiahla prebytočná vlhkosť. Nechajte ich odkvapkať a preložte ich na papierové utierky, aby nasiakli ďalšiu vlhkosť, kým budete zostavovať galetu.
  5. V stredne veľkej miske zmiešajte kozí syr, olivový olej, pažítku, tymián, cesnak, citrónovú kôru a niekoľko štipiek korenia, kým nevznikne krémová hmota.
  6. Predhrejte rúru na 200 °C a vyložte veľký plech papierom na pečenie.
  7. V malej miske vyšľahajte vajce s vodou.
  8. Vychladnuté cesto položte na jemne pomúčenú plochu. Povrch poprášte múkou a pomocou valčeka ho rozvaľkajte na 30 cm kruh s hrúbkou asi 2 cm.
  9. Počas práce cesto otáčajte a posýpajte múkou, aby sa nelepilo na pracovnú plochu.
  10. Ak chcete rozvaľkané cesto preniesť na pripravený plech, prevaľkajte cesto cez valček a preneste ho na plech.
  11. Do stredu cesta rozotrite zmes kozieho syra, pričom okolo cesta nechajte 1 cm okraj. Na vrch poukladajte plátky paradajok a okraje cesta preložte cez okraje paradajok, pričom stred náplne zostane odkrytý. Korpus potrite vajíčkom.
  12. Pečte 40 až 45 minút, alebo kým nie je kôrka zlatohnedá.
  13. Na plechu nechajte 10 minút vychladnúť. Ozdobte čerstvou bazalkou a posypte vločkovou morskou soľou. Nakrájajte a podávajte.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang