V sezóne domácich paradajok stojí za vyskúšanie tento recept na paradajkovú galetu. Ide o ideálny spôsob, ako ich využiť. Paradajková galeta je lístková, maslová, primerane slaná a svieža – vynikajúca ako hlavný chod na večeru alebo neskorý obed.
Suroviny
Na korpus:
- 1 a ½ šálky hladkej múky
- ½ lyžičky morskej soli
- 10 lyžíc studeného nesoleného masla
- 3 lyžice ľadovej vody
- 1 lyžička studeného jablčného octu
Na náplň:
- 1,5 kg farebných paradajok
- ½ lyžičky morskej soli
- 120 g kozieho syra
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica nasekanej pažítky
- 1 lyžica čerstvých tymiánových listov
- 1 strúčik cesnaku
- ½ lyžičky citrónovej kôry
- 1 veľké vajce
- 1 lyžica vody
- čerstvá bazalka, na ozdobu
- vločková morská soľ na posypanie
- mleté čierne korenie
Postup
- Do kuchynského robota dajte 1 šálku múky a soľ. Pulzujte, aby sa spojili. Maslo rovnomerne rozotrite na múku. Pulzujte, kým sa maslo dobre nespojí s múkou a nezačne tvoriť hrudky. Nemala by v ňom zostať žiadna suchá múka.
- Zmes rovnomerne rozotrite v mise kuchynského robota a posypte ju zvyšnou ½ šálky múky. Krátko pulzujte, kým sa cesto nestane drobivým.
- Cesto presuňte do veľkej misy a pokvapkajte ho vodou a octom. Pomocou stierky cesto preložte a stláčajte, kým sa nespojí do gule. Z gule vytvorte 1 cm hrubý disk. Pevne ho zabaľte do fólie a nechajte v chlade aspoň 2 hodiny alebo až 2 dni.
- Pripravte náplň. Vložte plátky paradajok do veľkej misy a jemne ich premiešajte so soľou. Odstavte na 30 minút, aby sa z paradajok vytiahla prebytočná vlhkosť. Nechajte ich odkvapkať a preložte ich na papierové utierky, aby nasiakli ďalšiu vlhkosť, kým budete zostavovať galetu.
- V stredne veľkej miske zmiešajte kozí syr, olivový olej, pažítku, tymián, cesnak, citrónovú kôru a niekoľko štipiek korenia, kým nevznikne krémová hmota.
- Predhrejte rúru na 200 °C a vyložte veľký plech papierom na pečenie.
- V malej miske vyšľahajte vajce s vodou.
- Vychladnuté cesto položte na jemne pomúčenú plochu. Povrch poprášte múkou a pomocou valčeka ho rozvaľkajte na 30 cm kruh s hrúbkou asi 2 cm.
- Počas práce cesto otáčajte a posýpajte múkou, aby sa nelepilo na pracovnú plochu.
- Ak chcete rozvaľkané cesto preniesť na pripravený plech, prevaľkajte cesto cez valček a preneste ho na plech.
- Do stredu cesta rozotrite zmes kozieho syra, pričom okolo cesta nechajte 1 cm okraj. Na vrch poukladajte plátky paradajok a okraje cesta preložte cez okraje paradajok, pričom stred náplne zostane odkrytý. Korpus potrite vajíčkom.
- Pečte 40 až 45 minút, alebo kým nie je kôrka zlatohnedá.
- Na plechu nechajte 10 minút vychladnúť. Ozdobte čerstvou bazalkou a posypte vločkovou morskou soľou. Nakrájajte a podávajte.