Pri príprave tohto šalátu môžete využiť všetko dostupné sezónne ovocie a práve to ho robí mimoriadne chutným a výnimočným.
Suroviny
- chrumkavý chlieb ciabatta alebo bageta
- 1/4 šálky plus 2 lyžice olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 stredne veľkého citróna
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 3 stredne veľké broskyne, nektárinky alebo slivky (spolu asi 1 kg)
- 2 šálky čerešní
- 2 šálky hroznových alebo cherry paradajok
- 1/2 malého zväzku čerstvej bazalky
- 230 g syra burrata
Postup
- Rozohrejte rúru 230 ºC.
- Medzitým natrhajte chrumkavý chlieb na 1 cm kúsky. Chlieb položte na plech, pokvapkajte 2 lyžicami olivového oleja, premiešajte a urovnajte do jednej vrstvy. Pečte, kým chlieb nie je opečený a zlatohnedý, približne 10 minút.
- Medzitým pretlačte 1 strúčik cesnaku. Vložte ho do malej misky a pridajte šťavu z 1/2 stredne veľkého citróna. Pridajte zvyšnú 1/4 šálky olivového oleja, 2 lyžice červeného vínneho octu, 1/4 lyžičky kuchynskej soli, 1/4 lyžičky čierneho korenia. Šľahajte, kým sa suroviny nespoja.
- Pripravte si nasledujúce ingrediencie, pričom každú z nich pridávajte do veľkej misy priebežne:. Rozpoľte a odkôstkujte 3 stredne veľké broskyne, nektárinky alebo slivky, potom ich nakrájajte na mesiačiky. Čerstvé čerešne zbavte kôstok a rozkrojte na polovicu.
- Rozpoľte cherry paradajky. Z 1/2 malého zväzku čerstvej bazalky pozbierajte listy, kým nezískate 1/2 šálky, a potom ich nahrubo nasekajte.
- Do misy pridajte chlieb. Znovu vyšľahajte dresing, pokvapkajte ním šalát a premiešajte, kým sa rovnomerne nepremieša. Preneste do servírovacej misy alebo na tanier.
- Nahrubo nakrájajte alebo natrhajte syr a položte ho na šalát.
- Ozdobte ďalšími lístkami čerstvej bazalky a čiernym korením.