Tento recept na paellu so šafranom je plný mušlí a kreviet. Pre najlepšiu chuť ju grilujte na najväčšej panvici (nie je potrebná špeciálna panvica).
Ingrediencie
- 4 a 1/2 šálky kuracieho vývaru
- 1/2 lyžičky šafranu, rozdrveného
- 1/4 lyžičky soli
- 3 lyžice olivového oleja
- 1/2 cibule nakrájanej nadrobno
- 1/2 červenej papriky, nadrobno nakrájanej
- 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 150 g klobásy chorizo, nakrájanej na tenké polmesiačiky
- 3 šálky guľatozrnnej ryže
- 1 plechovka nakrájaných paradajok
- 1 šálka mrazeného zeleného hrášku
- 1/2 kg veľkých kreviet, olúpaných a zbavených kože, s ponechanými chvostami
- 1 kg mušlí, opláchnutých a vydrhnutých
- 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate na ozdobu
Postup
- Rozpáľte plynový gril na stredne vysokú teplotu (190 °C) alebo zapáľte gril na drevené uhlie a nechajte ho horieť, kým sa uhlie nepokryje sivým popolom.
- V hrnci na miernom ohni priveďte vývar do varu. Pridajte šafran a soľ. Vypnite oheň a nechajte šafran lúhovať aspoň 15 minút. Ochutnajte a v prípade potreby pridajte viac soli.
- V panvici rozohrejte olej na strednom ohni. Pridajte cibuľu a červenú papriku a restujte 5 až 7 minút, alebo kým cibuľa nie je priesvitná. Vmiešajte cesnak a chorizo.
- Na gril položte panvicu so zmesou. Pridajte ryžu a za častého miešania ju varte 4 až 5 minút, alebo kým sa ryža neobalí olejom a zľahka sa neopraží.
- Vmiešajte vývar, paradajky a hrášok. Ochutnajte a podľa potreby pridajte viac soli.
- Ryžu rovnomerne rozotrite po dne panvice. Zatvorte kryt grilu a duste ryžu bez miešania 15 minút, alebo kým ryža neabsorbuje väčšinu vývaru. Ak sa vám zdá zmes suchá, zalejte ju asi 1 šálkou horúcej vody, ale nemiešajte.
- Mušle vložte do ryže otvorom nadol, aby do ryže pustili šťavu. Okolo mušlí naaranžujte krevety.
- Prikryte panvicu fóliou, zatvorte gril a grilujte ešte 6 až 10 minút (v závislosti od teploty vášho grilu), alebo kým ryža a krevety nie sú prepečené a mušle otvorené.
- Vsuňte špachtľu pod ryžu a skontrolujte, či ste dosiahli zlatohnedú farbu. Ak nie, postavte panvicu na niekoľko minút nad oheň, aby sa dno ľahko skaramelizovalo.
- Posypte petržlenovou vňaťou a celú panvicu prineste na stôl na podávanie.