Tieto sušienky s ovsenými vločkami a hrozienkami sú výbornou voľbou, keď máte vy alebo vaše deti chuť na niečo sladké.
Ingrediencie
- 1 šálka masla, zmäknutého
- 1 šálka hnedého cukru
- 1/2 šálky plus 2 lyžice kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- 1 a 1/2 šálky hrozienok
- 1/2 šálky nasekaných vlašských orechov, voliteľné
- 3 šálky ovsených vločiek
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C. Vymastite 2 veľké plechy alebo ich vyložte papierom.
- V mise vyšľahajte maslo do krémovej konzistencie. Pridajte cukre a šľahajte približne 3 minúty. Po jednom zašľahajte vajcia. Pridajte vanilkový extrakt.
- V inej mise zmiešajte múku, soľ, sódu bikarbónu, škoricu a muškátový oriešok. Suché prísady vmiešajte do zmesi masla a cukru. Vmiešajte hrozienka, orechy a ovsené vločky.
- Na pripravené plechy dávajte po lyžiciach cesto, pričom medzi jednotlivými sušienkami nechajte aspoň 2 cm odstup.
- Pečte, kým okraje sušienok nezískajú zlatohnedú farbu, približne 10 až 12 minút. Ak pečiete 2 plechy naraz, v polovici pečenia ich vymeňte na mriežkach.
- Všimnite si, že sušienky sa budú zdať nedopečené. Po vychladnutí však stuhnú.
- Postup opakujte so zvyšným cestom.
- Na plechoch sušienky nechajte minútu vychladnúť. Potom ich opatrne vyberte na mriežku. Nechajte ich úplne vychladnúť. Skladujte v uzatvorenej nádobe pri izbovej teplote až 5 dní.