Tieto dokonalé ovsené sušienky môžete doplniť aj ďalšími prísadami, ako sú hrozienka, sušené brusnice a orechy. Škorica a trocha melasy im tiež dodajú zaujímavú chuť.
Ingrediencie
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1 lyžička mletej škorice (nepovinné)
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 3/4 lyžičky soli
- 250 g masla, zmäknutého na izbovú teplotu
- 1 šálka hnedého cukru
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia izbovej teploty
- 1 lyžica melasy
- 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
- 3 šálky celých ovsených vločiek
- 1 a 3/4 šálky čokoládových kúskov
Postup
- V stredne veľkej mise spolu vyšľahajte múku, škoricu, sódu bikarbónu a soľ.
- V mise ručným mixérom alebo stojanovým mixérom s nadstavcom s lopatkami vyšľahajte maslo na stredne vysokej rýchlosti do hladka, približne 1 minútu. Pridajte hnedý cukor a kryštálový cukor a šľahajte na stredne vysokej rýchlosti, kým nevznikne krém, približne 2 minúty.
- Pridajte vajcia, melasu a vanilku a šľahajte na vysokej rýchlosti, kým sa nespoja, približne 1 minútu. Strany a dno misy oškrabte a podľa potreby znova vyšľahajte, aby sa spojili.
- Pridajte suché prísady k mokrým a miešajte na nízkych otáčkach, kým sa nespoja. Pri nízkych otáčkach mixéra zašľahajte ovsené vločky a oba druhy čokoládových lupienkov. Cesto bude husté a lepkavé.
- Cesto prikryte a nechajte chladiť v chladničke aspoň 45 minút (a maximálne 4 dni). Ak sa cesto chladí dlhšie ako niekoľko hodín, pred rozvaľkaním a pečením ho nechajte aspoň 30 minút pri izbovej teplote, pretože bude dosť tvrdé.
- Predhrejte rúru na 175 °C. Plechy na pečenie vyložte papierom na pečenie.
- Pomocou veľkej naberačky naberte cesto na sušienky, približne 3 lyžice cesta na sušienku, a umiestnite ho 4 cm od seba na plechy na pečenie.
- Pečte 13 -14 minút alebo kým nie sú po stranách ľahko hnedé. Stredy budú vyzerať veľmi mäkké.
- Po vybratí z rúry nechajte sušienky 5 minút vychladnúť na plechu a potom ich preložte na mriežku, aby úplne vychladli.
- Sušienky vydržia čerstvé pri izbovej teplote až týždeň.