DezertyRecepty

Recept na ovsené sušienky s čokoládou

Tieto dokonalé ovsené sušienky môžete doplniť aj ďalšími prísadami, ako sú hrozienka, sušené brusnice a orechy. Škorica a trocha melasy im tiež dodajú zaujímavú chuť.

Ingrediencie

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička mletej škorice (nepovinné)
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 3/4 lyžičky soli
  • 250 g masla, zmäknutého na izbovú teplotu
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 1/2 šálky kryštálového cukru
  • 2 veľké vajcia izbovej teploty
  • 1 lyžica melasy
  • 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • 3 šálky celých ovsených vločiek
  • 1 a 3/4 šálky čokoládových kúskov

Postup

  1. V stredne veľkej mise spolu vyšľahajte múku, škoricu, sódu bikarbónu a soľ.
  2. V mise ručným mixérom alebo stojanovým mixérom s nadstavcom s lopatkami vyšľahajte maslo na stredne vysokej rýchlosti do hladka, približne 1 minútu. Pridajte hnedý cukor a kryštálový cukor a šľahajte na stredne vysokej rýchlosti, kým nevznikne krém, približne 2 minúty.
  3. Pridajte vajcia, melasu a vanilku a šľahajte na vysokej rýchlosti, kým sa nespoja, približne 1 minútu. Strany a dno misy oškrabte a podľa potreby znova vyšľahajte, aby sa spojili.
  4. Pridajte suché prísady k mokrým a miešajte na nízkych otáčkach, kým sa nespoja. Pri nízkych otáčkach mixéra zašľahajte ovsené vločky a oba druhy čokoládových lupienkov. Cesto bude husté a lepkavé.
  5. Cesto prikryte a nechajte chladiť v chladničke aspoň 45 minút (a maximálne 4 dni). Ak sa cesto chladí dlhšie ako niekoľko hodín, pred rozvaľkaním a pečením ho nechajte aspoň 30 minút pri izbovej teplote, pretože bude dosť tvrdé.
  6. Predhrejte rúru na 175 °C. Plechy na pečenie vyložte papierom na pečenie.
  7. Pomocou veľkej naberačky naberte cesto na sušienky, približne 3 lyžice cesta na sušienku, a umiestnite ho 4 cm od seba na plechy na pečenie.
  8. Pečte 13 -14 minút alebo kým nie sú po stranách ľahko hnedé. Stredy budú vyzerať veľmi mäkké.
  9. Po vybratí z rúry nechajte sušienky 5 minút vychladnúť na plechu a potom ich preložte na mriežku, aby úplne vychladli.
  10. Sušienky vydržia čerstvé pri izbovej teplote až týždeň.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang