Je váš kalendár plný večierkov a osláv? Orechové košíčky sú ideálnym dezertom na oslavy, pretože sa ľahko podávajú a jedia, krásne vyzerajú na podnose a veľkosť porcií je vopred určená.
Cesto je pri orechových košíčkoch rovnako dôležité ako náplň. Inými slovami, stoja za tú námahu navyše.
Ak však nemáte čas alebo chuť na prípravu cesta, môžete si kúpiť hotové košíčky v obchode alebo v miestnej pekárni. Plnky do košíčkov potom pripravíte podľa vašich chutí.
Ak sa cítite odvážnejšie, vyskúšajte naše recepty na rôzne orechové košíčky. S trochou cviku sa z vás stane profesionál.
Recept na orechové košíčky
Jednoduché orechové košíčky s náplňou z mletých orechov. Vďaka použitiu smetolu sú vhodné aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu a pre tých, ktorí nemôžu jesť mliečnu bielkovinu.
Suroviny na orechové košíčky
- 1/2 kg hladkej múky
- 37 dkg smetolu
- troška prášku do pečiva
- 15 dkg práškového cukru
- 4 žĺtky
Plnka:
- 15 dkg smetolu
- 10 dkg práškového cukru
- 4 žĺtky
- 12 dkg orechov mletých
- sneh z bielkov
Postup na orechové košíčky
- Múku, smetol, cukor, pr do pečiva, žĺtky zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré vtláčame do formičiek. Do každej dáme kávovu lyžičku plnky.
- Plnka: smetol a cukor dobre vymiešame, po 1 pridáme žĺtky, orechy a nakoniec sneh zo 4 bielkov.
- Po upečení necháme vychladnúť a vyberieme, natrieme lekvárom a namáčame v čokoláde.
- Ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
História vlašských orechov
Vlašské orechy údajne pochádzajú z Perzie (dnešný Irán), kde sa objavili približne pred 7 000 rokmi a považujú sa za jednu z najstarších potravín. Rimania milovali vlašské orechy a nazývali ich Juglans regia, čo zhruba znamená Jupiterov kráľovský žaluď. S vlašskými orechmi sa obchodovalo na Hodvábnej ceste, slávnej obchodnej ceste medzi Áziou a Blízkym východom.
Sú vlašské orechy prospešné? Vlašské orechy sú veľmi zdravé, sú bohaté na omega 3 a tiež na vitamín E. Zaraďte ich preto do vašich obľúbených receptov nielen na dezerty.
Orechové košíčky s pomarančovou kôrou – recept
Krehké košíčky z maslového cesta naplnené voňavou krémovou plnkou, ktorá je ozvláštnená pomarančovou kôrou.
Ingrediencie na orechové košíčky s pomarančovou kôrou
Cesto:
- 1 a ¾ šálky múky
- 3 lyžice cukru
- ⅛ lyžičky soli
- 8 lyžic studeného masla nakrájaného na kúsky
- 1 vajce
- 1 lyžica mlieka vyšľahaného s 1 vajcom vyššie
- 1 vajce rozšľahané s 1 lyžicou vody (na potretie)
Plnka:
- 1 šálka cukru
- ½ šálky polotučného mlieka
- ½ šálky smotany
- 250 g vlašských orechov nasekaných nahrubo
- ½ lyžičky vanilky
- 1 lyžička pomarančovej kôry
Postup na orechové košíčky s pomarančovou kôrou
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Na prípravu cesta vložte múku , cukor a soľ do kuchynského robota a niekoľkokrát pulzujte. Pridajte maslo a niekoľkokrát pulzujte. Prilejte zmes vajec a mlieka a pulzujte, kým sa zmes nespojí.
- Vyklopte na pomúčenú dosku a vytvarujte valec. Nakrájajte ho na 6 rovnakých kúskov. Každý kus rozvaľkajte tak, aby sa zmestil do tartaletkovej formy. Na vrch každej tartaletky položte papier na pečenie a prikryte koláčovým závažím. Vložte do mrazničky na 45 minút.
- Pečte približne 10 minút. Vyberte z rúry a rýchlo odstráňte koláčové závažie a papier. Ešte horúce potrieme zo všetkých strán vajíčkom.
- Kým je cesto v mrazničke, pripravte si náplň: v hrnci zohrejte smotanu, polotučné mlieko a cukor na miernom ohni, kým nezačnú vrieť. Odstavíme z ohňa a vmiešame vlašské orechy, vanilku a pomarančovú kôru.
- Naplňte jednotlivé tartaletky a potom pečte v rúre na mriežke 20-25 minút alebo kým náplň nezatuhne.
- Vyberte z rúry a položte na chladiacu mriežku.
TIP: Nabudúce vyskúšajte ja orechové košíčky s rumom, ktorý im dodá príjemnú špecifickú arómu.
Recept na košíčky s orieškovou nátierkou
Tieto čokoládovo-orieškové košíčky pripravíte rýchlo a jednoducho. Zapojte deti do prípravy tohto pohostenia.
Ingrediencie na košíčky s orieškovou nátierkou
- 1 plát mrazeného lineckého cesta, čiastočne rozmrazený
- 1/3 šálky orechovej nátierky alebo arašidového masla
- 100 g horkej čokolády na pečenie
- 100 g roztopenej bielej čokolády
Postup na košíčky s orieškovou nátierkou
- Pomocou 6,5 až 7 cm vykrajovátka vykrojte z plátu cesta 12 koliesok a vtlačte ich do nepriľnavej formy s okrúhlym dnom. Dobre popichajte vidličkou.
- Pečieme v mierne horúcej rúre pri 190 °C 6-8 minút, kým nie sú upečené a zlatisté. Nechajte 5 minút odstáť na panvici a potom vyberte na mriežku. Nechajte vychladnúť.
- Na dno každého koláča dáme lyžičku orechovej nátierky.
- 2/3 horkej čokolády veľmi jemne roztopíme v miske nad vriacou vodou. Odstavíme z ohňa a zvyšnú horkú čokoládu rozmiešame do hladka. Necháme mierne vychladnúť. Postup zopakujte s bielou čokoládou.
- Na 6 košíčkov rovnomerne naneste tmavú čokoládu a rozotrite ju tak, aby pokryla náplň. Opakujte s bielou čokoládou a zvyšnými košíčkami.
- Čokoládu nechajte stuhnúť pri izbovej teplote. Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe, kým nebudete potrebovať.
TIP: Ak si chcete pripraviť domáce linecké cesto, pozrite si náš recept na linecké kolieska.
Košíčky z pekanových, makadamových a vlašských orechov – recept
Tieto košíčky z pekanových, makadamových a vlašských orechov sú maslovým pečivom plneným sladkým orechovým stredom. Sen všetkých milovníkov orechov.
Ingrediencie na košíčky z pekanových, makadamových a vlašských orechov
Cesto:
- 1 a 1/4 šálky (185 g) hladkej múky
- 1/3 šálky (55 g) práškového cukru
- 1/4 šálky (30 g) mletých mandlí
- 125 g studeného masla nasekaného nahrubo
- 1 žĺtok
Plnka:
- 1/3 šálky (50 g) pražených makadamových orechov
- 1/3 šálky (35 g) pražených pekanových orechov
- 1/3 šálky (35 g) pražených vlašských orechov
- 2 lyžice svetlého hnedého cukru
- 1 lyžica hladkej múky
- 40 g rozpusteného masla
- 2 vajcia
- 3/4 šálky (180 ml) čistého javorového sirupu
Postup na košíčky z pekanových, makadamových a vlašských orechov
- Múku, cukor a mleté mandle spracujte s maslom, kým sa nespoja. Pridajte žĺtok a spracujte, kým sa ingrediencie nespoja. Cesto vymiesime na pomúčenej ploche do hladka, prikryjeme fóliou a dáme do chladničky na 30 minút.
- Vymastite štyri okrúhle 10 cm formy. Cesto rozdeľte na štyri časti. Každú časť rozvaľkajte medzi listami papiera na pečenie, aby bola dostatočne veľká na vyloženie foriem. Vložte cesto do foriem, pritlačte ho na dno a boky a orežte okraj. Prikryjeme a dáme na 1 hodinu do chladničky.
- Predhrejte rúru na 200 °C (180 °C s ventilátorom).
- Plechy položíme na plech, každý korpus vyložíme papierom na pečenie, naplníme sušenými fazuľami alebo ryžou. Pečieme 10 minút. Odstráňte papier a fazuľu, pečte asi 7 minút alebo kým ľahko nezhnedne. Nechajte vychladnúť.
- Znížte teplotu rúry na 180 °C (160 °C s ventilátorom).
- Pripravte náplň. Zmiešajte prísady v stredne veľkej miske. Lyžicou ju vložíme do korpusov.
- Koláčiky pečieme asi 25 minút. Nechajte vychladnúť.
Pomarančovo-brusnicové orechové košíčky – recept
Tieto šťavnaté orechové košíčky sú vďaka aromatickej pomarančovej kôre a brusniciam ideálne na Vianoce, ale rodinu či návštevu potešia pri akejkoľvek príležitosti.
Ingrediencie na pomarančovo-brusnicové orechové košíčky
Cesto:
- 1/2 šálky zmäknutého masla
- 1 šálka cukru
- 1 veľké vajce, izbová teplota
- 4 lyžičky nastrúhanej pomarančovej kôry
- 1/4 šálky pomarančovej šťavy
- 2 lyžice mlieka
- 3 šálky hladkej múky
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
Plnka:
- 1 plechovka (400 g) brusnicovej omáčky – alebo si pripravte domácu
- 1/2 šálky cukru
- 2 lyžice pomarančovej šťavy
- 1 šálka nasekaných vlašských orechov
- 100 g bielej čokolády, rozpustenej
Postup na pomarančovo-brusnicové orechové košíčky
- Vo veľkej mise vymiešajte maslo a cukor do svetlej a nadýchanej peny, 5-7 minút. Vmiešajte vajce, kým sa nezmieša. Vmiešajte pomarančovú kôru, pomarančovú šťavu a mlieko.
- V inej miske vyšľahajte múku, prášok do pečiva a soľ, postupne ich vmiešajte do krémovej zmesi.
- Cesto rozdeľte na 3 časti. Na ľahko pomúčenej ploche vytvarujte z každého z nich 10 cm dlhý valček. Pevne ho zabaľte a nechajte v chladničke cez noc alebo kým nie je pevný.
- Na náplň v malom hrnci zmiešajte brusnicovú omáčku, cukor a pomarančovú šťavu. Za stáleho miešania priveďte do varu, varte a miešajte 2 minúty. Odstavte z ohňa; nechajte úplne vychladnúť. Vmiešajte vlašské orechy.
- Predhrejte rúru na 190 °C. Rozbaľte každú časť cesta a nakrájajte ju priečne na 16 plátkov. Vtlačte ich na dno a po stenách vymastených košíčkov. Každý naplňte 2 lyžičkami brusnicovej zmesi.
- Pečieme 8-10 minút alebo kým okraje nie sú svetlo zlatisté. Nechajte vychladnúť v košíčkoch 10 minút. Vyberieme na mriežky, aby úplne vychladli. Pokvapkajte rozpustenou bielou čokoládou, nechajte odstáť, kým nestuhne.
Spojenie orechov a brusníc nájdete aj v obľúbenom recepte na cantuccini.
Plnky do košíčkov
Ak už viete pripraviť chutné cesto, môžete skúšať rôzne plnky do košíčkov. Nemusia byť len orechové. Tu je niekoľko tipov, čím môžete košíčky naplniť:
- mascarpone s ovocím
- čokoládová ganache
- citrónový tvaroh
- vanilkový krém či puding
- jahody so sirupom
Možnosti pri príprave nielen orechových košíčkov sú takmer nekonečné, tak sa pusťte do toho. Následne si ich môžete vychutnať napríklad pri čítaní fruugo sk recenzie. Príjemnú zábavu a dobrú chuť.