Dokonalé chute a jednoduchá metóda? Ideálna kombinácia.
Ingrediencie
- 250 ml červeného vína
- 500 ml hovädzieho, kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- 5 až 6 zrniek čierneho korenia
Na zápražku:
- 2 lyžice hladkej múky
- 30 g rozpusteného masla
Postup
- Vyberte pečené mäso z pekáča a odlejte z neho všetok tuk.
- Postavte ho na silný oheň (v prípade potreby použite 2 horáky) a prilejte víno a vývar, aby sa panvica odmastila, pričom všetky kúsky prilepené na dne panvice zoškrabte drevenou lyžicou alebo špachtľou.
- Po rozpustení pevných častíc prelejte tekutinu do hrnca a pridajte bobkový list a zrnká korenia. Redukujte 5 minút na silnom ohni alebo kým sa nezredukuje na 1/3.
- V tomto momente máte v podstate omáčku, ktorá sa môže podávať ako omáčka k pečenému mäsu.
Postup zápražky:
- V malom hrnci na miernom ohni roztopte maslo. Vmiešajte múku a za stáleho miešania varte pastu 2 minúty, aby sa nepripálila.
- Keďže všetky omáčky zahustené škrobom po vychladnutí stuhnú, je dobré pripraviť omáčku trochu redšiu.