Omáčky sú vždy rýchlo pripravené. Táto omáčka je hotová za menej ako desať minút a taká chutná, že sa už nebudete chcieť vrátiť k tej kupovanej v obchode. Podobne ako bešamelová omáčka, je použiteľná k rôznym iným receptom. My odporúčame použiť na enchilady – zapekané tortilly.
Ingrediencie
- 3 lyžice olivového oleja
- 3 lyžice múky
- 1 lyžica mletého čili
- 1 lyžička mletej rasce
- ½ lyžičky cesnakového prášku
- ¼ lyžičky sušeného oregana
- ¼ lyžičky soli alebo podľa chuti
- štipka škorice (nepovinné, ale odporúčané)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 lyžička jablčného octu
- mleté čierne korenie, podľa chuti
Postup
- Odmerajte suché prísady (múku, chilli, rascu, cesnakový prášok, oregano, soľ a voliteľne škoricu) do malej misky a umiestnite ju blízko sporáka. Do blízkosti sporáka umiestnite aj paradajkový pretlak a vývar.
- V stredne veľkom hrnci na strednom ohni zohrejte olej.
- Keď je olej pripravený, nasypte doň zmes múky a korenia. Za stáleho šľahania varte približne 1 minútu. Do zmesi zašľahajte paradajkový pretlak a potom za stáleho šľahania pomaly prilievajte vývar, aby ste odstránili prípadné hrudky.
- Zvýšte teplotu na stredne vysokú a zmes priveďte do varu, potom podľa potreby znížte teplotu, aby sa udržala na miernom ohni.
- Za častého šľahania varte asi 5 až 7 minút, kým omáčka trochu nezhustne. Omáčka ešte trochu zhustne, keď vychladne.
- Odstavte z ohňa, potom zašľahajte ocot a podľa chuti okoreňte veľkým množstvom mletého čierneho korenia. V prípade potreby pridajte viac soli. A teraz už hor sa na enchilady.