Zaujímavú chuť týmto tyčinkám dáva čierne korenie, rozmarín, sušené paradajky, parmezán a sardinky.
Ingrediencie
Na chlebové cesto:
- 4 šálky hrubej múky
- 2 lyžičky soli
- 10 g instantného droždia
- 4 lyžičky cukru
- 1 a ½ šálky vlažnej vody
- 1 lyžica olivového oleja
Na náplň:
- 4 lyžice sardiniek, nahrubo nakrájané
- 1 šálka pesta zo sušených paradajok
- 1 lyžica čerstvého rozmarínu, nasekaného
- 1 šálka strúhaného parmezánu
- 2 lyžice čierneho korenia
- Makové semienka na ozdobu
Postup
- Rúru predhrejte na 200 °C. Do mixéra nasypte múku, soľ, instantné droždie a cukor, spojte ich a potom postupne pridávajte vlažnú vodu a zvýšte rýchlosť mixéra. Keď sa cesto odlepí od stien misy, pridajte lyžicu olivového oleja a zapracujte ho do cesta.
- Cesto vložte do veľkej misy, vrch misy potrite olejom, aby sa cesto nelepilo, a misu prikryte potravinovou fóliou. Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste, kým sa nezdvojnásobí.
- Cesto vyklopte na mierne pomúčenú plochu a rozvaľkajte ho valčekom alebo rukami, kým nie je tenké a rovnomerné.
- Cesto potrieme pestom zo sušených paradajok, posypeme čiernym korením, ančovičkami, polovicou rozmarínu, parmezánom a zvyškom rozmarínu.
- Cesto preložte na polovicu a vytvarujte pekný, úhľadný obdĺžnik. Okraje bez náplne odstrihnite a potom cesto nakrájajte na pásy s dĺžkou jeden palec (2,5 cm), poprášte ich múkou a stočte. Uložíme ich na mierne pomúčený plech, potrieme vodou a posypeme makom.
- Nechajte ich kysnúť, kým nie sú dvakrát väčšie. Pečieme 15 až 20 minút alebo kým nie sú zlatisté a chrumkavé.
- Sú výborné k paradajkovým polievkam alebo sa podávajú s dipom zo smotanového syra a pažítky, ktorý je ochutený kaparami, olivami a trochou citrónovej kôry.