Recepty

O surovinách

Vlašské orechy – majú silné antioxidačné vlastnosti. Podporujú sústredenie, zvyšujú obranyschopnosť a zároveň znižujú cholesterol.

Lieskové orechy – sú výnimočným zdrojom vitamínu E. Sú však ťažšie stráviteľné, preto sa najčastejšie využívajú postrúhané do rôznych zákuskov a koláčov.

Arašidy – vďaka oleju vynikajúco pôsobia na nečistú pleť. Nie sú vhodné pre všetkých, pretože obsahujú potravinový alergén. Okrem mnohých minerálnych látok obsahujú aj látku resveratrol, ktorá je veľmi účinná v boji proti rakovinotvorným voľným radikálom.

Kešu – sú kalorickejšie ako iné druhy orechov, no okamžite dodávajú potrebnú energiu. Sú vhodné pre rast človeka, sexuálny rozvoj, reprodukciu a zdravý imunitný systém.

Mandle – sú výdatným zdrojom horčíka a obsahujú viac vápnika ako mlieko. Sú výborným prostriedkom proti páleniu záhy.

Paraorechy – obsahujú najviac selénu spomedzi druhov orechov. Vďaka nemu sa posilňuje imunita, zlepšuje kvalita pleti a vlasov. Sú účinným bojovníkom v boji proti rakovine.

Pistácie – blahodárne pôsobia na nervový systém. Sú bohatým zdrojom železa a vlákniny.

Píniové oriešky – sú plody ukrývajúce sa v píniových šiškách. Treba ich rýchlo spotrebovať, pretože rýchlo horknú.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang