Každá mamička by vedela veľa rozprávať o tom, koľko času trávi v kuchyni. Vymýšľať stále nové a nové chutné jedlá si vyžaduje množstvo dôvtipu a nápaditosti. My Vám dávame k dispozícii pár zaujímavých receptov.
Vajcová polievka
- 3 lyžice oleja
- 1 menšia cibuľka
- 3 lyžice krupice
- 1 kopcovitá lyžica ovsených vločiek
- 1 vajce
- 1 l vody
- 1 lyžička Soľčanky
- petržlenová vňať
Postup: V hrnci na oleji speníme cibuľku, pridáme krupicu a ovsené vločky. Mierne dozlatista orestujeme. Do hrnca rozklepneme vajce a za stáleho miešania vlievame vriacu vodu. Pridáme Soľčanku , prípadne bujón bez konzervačných látok a petržlenovú vňať. Povaríme 5 minút.
Polievka z hlávkového šalátu
- 2 hlávky šalátu
- 500 ml mlieka
- 100 ml kyslá smotana
- 1 zemiak
- 1 menšia cibuľa
- 2 bobkové listy
- 1 polievková lyžica slnečnicového oleja
- petržlenová vňať
- muškátový oriešok
Postup: Do hrnca vlejeme mlieko rozhabarkované s kyslou smotanou, pridáme očistený a na kocky pokrájaný zemiak, bobkový list a varíme pokiaľ bude zemiak mäkký. Na panvici opražíme pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, štipku muškátového orieška a pridáme do polievky.
Vmiešame nadrobno pokrájaný hlávkový šalát, na miernom ohni chvíľku povaríme. Rozmixujeme a podávame.
Syrová polievka
- 1 menšia cibuľka
- 2 polievkové lyžice Ramy
- 1 čajová lyžička hladkej múky
- 3 šampiňóny
- 200 g eidam
- 1 tavený syr
- majorán
- soľ
- bazalka
- oregano
- 500 ml mlieka
- pár kúskov brokolice
Postup: Na tuku opražíme cibuľku s očistenými a pokrájanými šampiňónmi. Pridáme hladkú múku, opražíme, zalejeme mliekom a pridáme nasekané bylinky. Pridáme brokolicu rozobratú na ružičky a povaríme do mäkka. Primiešame tavený syr a do odstavenej polievky vsypeme postrúhaný eidam. Ochutíme soľou.
Polievka z cvikly
- 2 cvikly
- ½ citróna
- 1 l vody
- 5 zemiakov
- 1 čajová lyžička oleja
- soľ
- rasca
Postup: Umytú, očistenú cviklu odšťavíme na odšťavovači. Odstredenú dužinu povaríme v osolenej vode s rascou asi 15 minút. Dužinu precedíme a do vývaru pridáme osobitne uvarené na kocky pokrájané zemiaky, surovú odšťavenú šťavu a olej.
Tekvicová polievka
- 1 cibuľka
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1a ½ šálky uvarenej a rozmixovanej tekvice
- 1 polievková lyžica oleja
- oregano
- tekvicové jadrá
Postup: Na oleji speníme pokrájanú cibuľku, podlejeme zeleninovým vývarom a podusíme. K udusenej cibuli pridáme zvyšok zeleninového vývaru, oregano, uvarenú, rozmixovanú tekvicu, soľ a dovaríme. Podávame s tekvicovými jadrami opraženými na panvici.