Plátky nakladaných uhoriek s netradičným korením sa výborne hodia na občerstvenie alebo sendviče.
Ingrediencie
- 2,5 kg uhoriek na nakladanie
- 1/4 šálky soli na nakladanie
- 500 g cibule, nakrájanej na tenké plátky
- 1 a 1/4 šálky octu
- 1 šálka jablčného octu
- 2 a 1/4 šálky cukru
Korenie na nakladanie:
- 1 lyžica horčičných semienok
- 1 lyžička červenej papriky
- 3/4 lyžičky zelerových semienok
- 1 lyžička škorice
- 6 bobúľ nového korenia a štipka mletého nového korenia
- 6 celých klinčekov a štipka mletého klinčeka
- 1/2 lyžičky mletej kurkumy
Postup
- Uhorky starostlivo opláchnite a zbavte ich nečistôt. Nakrájajte uhorky na 1/2 centimetra hrubé plátky a vložte ich do veľkej misy.
- Pridajte na plátky nakrájanú cibuľu a všetku soľ na nakladanie. Premiešajte, aby sa soľ dobre rozdelila medzi plátky uhoriek. Prikryte čistou tenkou utierkou . Prikryte niekoľkými centimetrami ľadu.
- Dajte do chladničky a nechajte chladiť 4 hodiny. Ľad vyhoďte. Plátky uhoriek a cibule dôkladne opláchnite a potom nechajte odkvapkať. Opláchnite a opäť nechajte odkvapkať.
- Do hrnca dajte ocot, cukor a všetky koreniny na nakladanie (nepridávajte soľ). Priveďte do varu. Keď sa cukor rozpustí, pridajte nakrájané uhorky a cibuľu.
- Opäť priveďte do varu. Hneď ako nálev začne opäť vrieť, začnite pomocou dierkovanej lyžice plniť horúce poháre uhorkami a cibuľou.
- Poháre naplňte uhorkami a cibuľou do vzdialenosti 2,5 cm od okraja. Potom ich zalejte horúcim octovo-cukrovým sirupom do výšky 1cm od okraja.
- Okraj utrite papierovou utierkou. Na poháre nasaďte suché a čisté viečko. Opakujte so zvyšnými pohármi.
- Ak plánujete uhorky skladovať mimo chladničky, naplnené poháre zavarte v horúcom vodnom kúpeli.
- Naplnené poháre vráťte do toho istého hrnca s už horúcou vodou. Hladina vody musí byť aspoň 1 palec nad vrchom pohárov.
- Priveďte do varu a varte 15 minút. Poháre vyberte z hrnca. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Pri uzatváraní pohárov by sa malo ozvať praskanie. Ak sa viečko správne neuzavrie, neukladajte poháre mimo chladničky.
- Správne konzervované uhorky sa môžu skladovať na chladnom a tmavom mieste (napríklad v špajzi) až 1 rok. Otvorené poháre skladujte v chladničke a spotrebujte do 3 mesiacov.
- Ak ste vynechali konzervovanie vo vodnom kúpeli, preložte vychladnuté poháre priamo do chladničky a spotrebujte ich do 3 mesiacov.