Recepty

Recept na nakladané uhorky trochu inak

Plátky nakladaných uhoriek s netradičným korením sa výborne hodia na občerstvenie alebo sendviče.

Ingrediencie

  • 2,5 kg uhoriek na nakladanie
  • 1/4 šálky soli na nakladanie
  • 500 g cibule, nakrájanej na tenké plátky
  • 1 a 1/4 šálky octu
  • 1 šálka jablčného octu
  • 2 a 1/4 šálky cukru

Korenie na nakladanie:

  • 1 lyžica horčičných semienok
  • 1 lyžička červenej papriky
  • 3/4 lyžičky zelerových semienok
  • 1 lyžička škorice
  • 6 bobúľ nového korenia a štipka mletého nového korenia
  • 6 celých klinčekov a štipka mletého klinčeka
  • 1/2 lyžičky mletej kurkumy

Postup

  1. Uhorky starostlivo opláchnite a zbavte ich nečistôt. Nakrájajte uhorky na 1/2 centimetra hrubé plátky a vložte ich do veľkej misy.
  2. Pridajte na plátky nakrájanú cibuľu a všetku soľ na nakladanie. Premiešajte, aby sa soľ dobre rozdelila medzi plátky uhoriek. Prikryte čistou tenkou utierkou . Prikryte niekoľkými centimetrami ľadu.
  3. Dajte do chladničky a nechajte chladiť 4 hodiny. Ľad vyhoďte. Plátky uhoriek a cibule dôkladne opláchnite a potom nechajte odkvapkať. Opláchnite a opäť nechajte odkvapkať.
  4. Do hrnca dajte ocot, cukor a všetky koreniny na nakladanie (nepridávajte soľ). Priveďte do varu. Keď sa cukor rozpustí, pridajte nakrájané uhorky a cibuľu.
  5. Opäť priveďte do varu. Hneď ako nálev začne opäť vrieť, začnite pomocou dierkovanej lyžice plniť horúce poháre uhorkami a cibuľou.
  6. Poháre naplňte uhorkami a cibuľou do vzdialenosti 2,5 cm od okraja. Potom ich zalejte horúcim octovo-cukrovým sirupom do výšky 1cm od okraja.
  7. Okraj utrite papierovou utierkou. Na poháre nasaďte suché a čisté viečko. Opakujte so zvyšnými pohármi.
  8. Ak plánujete uhorky skladovať mimo chladničky, naplnené poháre zavarte v horúcom vodnom kúpeli.
  9. Naplnené poháre vráťte do toho istého hrnca s už horúcou vodou. Hladina vody musí byť aspoň 1 palec nad vrchom pohárov.
  10. Priveďte do varu a varte 15 minút. Poháre vyberte z hrnca. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Pri uzatváraní pohárov by sa malo ozvať praskanie. Ak sa viečko správne neuzavrie, neukladajte poháre mimo chladničky.
  11. Správne konzervované uhorky sa môžu skladovať na chladnom a tmavom mieste (napríklad v špajzi) až 1 rok. Otvorené poháre skladujte v chladničke a spotrebujte do 3 mesiacov.
  12. Ak ste vynechali konzervovanie vo vodnom kúpeli, preložte vychladnuté poháre priamo do chladničky a spotrebujte ich do 3 mesiacov.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang