Tento klasický recept muffiny môžete pripraviť tak, ako je, alebo môžete pridať jednu z niekoľkých rôznych variácií a vytvoriť tak rôzne muffiny. Všetky možnosti sú vynikajúce.
Variácie:
- Čučoriedkové muffiny: Pridajte 250 g čerstvých čučoriedok.
- Hrozienkové muffiny: Pridajte 250 g nadrobno nakrájaných hrozienok.
- Datľové muffiny: Pridajte 250 g nadrobno nasekaných datlí.
- Syrové muffiny: Pridajte 250 g nastrúhaného syra.
- Slaninové muffiny: Pridajte 35 g chrumkavej slaniny nakrájanej na kúsky.
Ingrediencie:
- 500 g univerzálnej múky
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- ¾ šálky bieleho cukru
- 1 vajce
- 500 ml mlieka
- 60 ml rastlinného oleja
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 °C. Formu na muffiny vymastite alebo vyložte papierovými košíčkami.
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a cukor; v strede urobte jamku.
- V malej miske alebo odmerke rozšľahajte vajce vidličkou; zašľahajte mlieko a olej. Vajíčkovú zmes vlejte naraz do múčnej zmesi; rýchlo a zľahka premiešajte vidličkou, kým sa nezvlhčí.
- Cesto bude hrudkovité. Ak používate ďalšie ingrediencie, pridajte ich, pozrite varianty vyššie. Lyžicou dávajte cesto do pripravených košíčkov na muffiny a každý naplňte do 3/4.
- Pečte v predhriatej rúre, kým sa vrchy po ľahkom stlačení nevrátia späť, približne 25 minút.