DezertyRecepty

Recept na najlepšie makrónky

Ak sa nevie, čím ohúriť hostí na oslave, alebo ako potešiť deti po škole, tu je riešenie. Nižšie je recept na najlepšie makrónky.

Ingrediencie

  • 170 g práškového cukru
  • 160 g mletých mandlí
  • 120 ml bielkov z približne 4 stredne veľkých vajec, rozdelených do 2 rovnakých dávok
  • 160 g kryštálového cukru
  • ½ lyžičky červeného potravinárskeho farbiva (pozri tip)

Na náplň:

  • 120 g dvojitej smotany
  • 110 g tmavej čokolády, nadrobno nasekanej
  • 25 g nesoleného masla izbovej teploty
  • 75 g malinového džemu

Počet makróniek: 35 ks

Postup

  1. Do misky kuchynského robota dajte práškový cukor a mleté mandle a asi 15krát pulzujte, kým sa úplne nespoja. Túto zmes preosejte do veľkej misy a všetky čiastočky, ktoré zostanú v sitku, vyhoďte. Do mandľovej zmesi pridajte prvú dávku bielkov, premiešajte, aby vznikla hustá hmota, a odložte bokom.
  2. Druhú dávku bielkov vyklopte do čistej, žiaruvzdornej misy a pripravte si elektrický šľahač. Do malého hrnca na stredný oheň dajte 50 ml vody a kryštálový cukor.
  3. Priveďte do varu a varte, kým sirup pomocou teplomera na cukor nezaznamená teplotu 110 °C. Vtedy začnite šľahať bielky pri vysokých otáčkach.
  4. Keď má sirup 118 °C, pomaly ho nalejte po stene misy mixéra, pričom sa vyhýbajte pohybujúcej sa metle. Pokračujte v šľahaní na vysokom stupni, kým zmes mierne nevychladne a nevznikne lesklá vrcholová zmes pusiniek – misa by už nemala byť horúca na dotyk, stále teplá. Pridajte farbivo a metličkou ho spojte.
  5. Vyklopte pusinky na mandľovú zmes a jemne ich spojte. Je dôležité, aby ste cesto nepremiešali – malo by zo stierky padať ako hustá stuha. Tiež by sa mala asi do 30 sekúnd rozplynúť späť do cesta – ak sa tak nestane, preložte ju ešte niekoľkokrát.
  6. Rúru predhrejte na 170 °C s ventilátorom alebo 150 °C plyn 3-4. Tri plechy vyložte papierom na pečenie. Cesto preneste do vrecúška s veľkou okrúhlou tryskou. Držte vrecko zvisle na plechu, pričom tryska musí byť asi 1 cm od neho.
  7. Na pripravené plechy vytlačte kolieska s priemerom asi 2,5 cm. Nechajte 30 minút odpočívať, alebo kým sa na makrónkach nevytvorí koža.
  8. Pečte makrónky 14 minút (tento čas musí byť presný). Okamžite presuňte papier na pracovnú plochu a nechajte ho niekoľko minút vychladnúť, potom makrónky opatrne odlepte od papiera.
  9. Na prípravu náplne dajte smotanu do malého hrnca a čokoládu do strednej misky. Smotanu priveďte do varu a nalejte na čokoládu. Nechajte niekoľko minút odstáť a potom premiešajte.
  10. Pridajte maslo a miešajte do hladka. Potom nechajte stuhnúť, kým nezhustne. Čokoládovú zmes dajte do čistého vrecúška s menšou tryskou a potlačte ňou okraj polovice makrónok. Stred naplňte džemom a preložte druhou makrónkou.
  11. Po dokončení sa makrónky zlepšia, ak ich necháte cez noc v chladničke.

TIP: Najlepšie výsledky dosiahnete, ak použijete potravinárske farbivo v prášku. Vodové farby a gély na báze oleja zmes zriedia.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang