Ak sa nevie, čím ohúriť hostí na oslave, alebo ako potešiť deti po škole, tu je riešenie. Nižšie je recept na najlepšie makrónky.
Ingrediencie
- 170 g práškového cukru
- 160 g mletých mandlí
- 120 ml bielkov z približne 4 stredne veľkých vajec, rozdelených do 2 rovnakých dávok
- 160 g kryštálového cukru
- ½ lyžičky červeného potravinárskeho farbiva (pozri tip)
Na náplň:
- 120 g dvojitej smotany
- 110 g tmavej čokolády, nadrobno nasekanej
- 25 g nesoleného masla izbovej teploty
- 75 g malinového džemu
Počet makróniek: 35 ks
Postup
- Do misky kuchynského robota dajte práškový cukor a mleté mandle a asi 15krát pulzujte, kým sa úplne nespoja. Túto zmes preosejte do veľkej misy a všetky čiastočky, ktoré zostanú v sitku, vyhoďte. Do mandľovej zmesi pridajte prvú dávku bielkov, premiešajte, aby vznikla hustá hmota, a odložte bokom.
- Druhú dávku bielkov vyklopte do čistej, žiaruvzdornej misy a pripravte si elektrický šľahač. Do malého hrnca na stredný oheň dajte 50 ml vody a kryštálový cukor.
- Priveďte do varu a varte, kým sirup pomocou teplomera na cukor nezaznamená teplotu 110 °C. Vtedy začnite šľahať bielky pri vysokých otáčkach.
- Keď má sirup 118 °C, pomaly ho nalejte po stene misy mixéra, pričom sa vyhýbajte pohybujúcej sa metle. Pokračujte v šľahaní na vysokom stupni, kým zmes mierne nevychladne a nevznikne lesklá vrcholová zmes pusiniek – misa by už nemala byť horúca na dotyk, stále teplá. Pridajte farbivo a metličkou ho spojte.
- Vyklopte pusinky na mandľovú zmes a jemne ich spojte. Je dôležité, aby ste cesto nepremiešali – malo by zo stierky padať ako hustá stuha. Tiež by sa mala asi do 30 sekúnd rozplynúť späť do cesta – ak sa tak nestane, preložte ju ešte niekoľkokrát.
- Rúru predhrejte na 170 °C s ventilátorom alebo 150 °C plyn 3-4. Tri plechy vyložte papierom na pečenie. Cesto preneste do vrecúška s veľkou okrúhlou tryskou. Držte vrecko zvisle na plechu, pričom tryska musí byť asi 1 cm od neho.
- Na pripravené plechy vytlačte kolieska s priemerom asi 2,5 cm. Nechajte 30 minút odpočívať, alebo kým sa na makrónkach nevytvorí koža.
- Pečte makrónky 14 minút (tento čas musí byť presný). Okamžite presuňte papier na pracovnú plochu a nechajte ho niekoľko minút vychladnúť, potom makrónky opatrne odlepte od papiera.
- Na prípravu náplne dajte smotanu do malého hrnca a čokoládu do strednej misky. Smotanu priveďte do varu a nalejte na čokoládu. Nechajte niekoľko minút odstáť a potom premiešajte.
- Pridajte maslo a miešajte do hladka. Potom nechajte stuhnúť, kým nezhustne. Čokoládovú zmes dajte do čistého vrecúška s menšou tryskou a potlačte ňou okraj polovice makrónok. Stred naplňte džemom a preložte druhou makrónkou.
- Po dokončení sa makrónky zlepšia, ak ich necháte cez noc v chladničke.
TIP: Najlepšie výsledky dosiahnete, ak použijete potravinárske farbivo v prášku. Vodové farby a gély na báze oleja zmes zriedia.