Tento koláč sa pečie v hlbokej koláčovej forme, takže je v ňom dostatok miesta na jemnú špargľu, syr feta, šalotku a krémový puding.
Ingrediencie
- celozrnná múka na posypanie
- 1 domáce jednohubkové cesto na koláč alebo 1 mrazený koláčový korpus
- 220 až 340 g špargle (1/2 až 3/4 zväzku)
- 3 stredne veľké šalotky
- 1 a 1/2 kg syra feta
- 3 až 4 veľké vajcia
- 1 až 1 a 1/3 šálky polotučného mlieka alebo plnotučného mlieka a hustej smotany
- 1 až 1 a 1/4 čajovej lyžičky soli
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Koláčová kôrka zakúpená v obchode: pečte podľa pokynov na obale, potom prejdite priamo na prípravu náplne a pečenie quiche.
- Domáce koláčové cesto: koláčové cesto rozvaľkajte a položte na pomúčenú pracovnú plochu. Rozvaľkajte ho na 30 až 32,5 cm kruh. Vtlačte ho do 22,5 až 24 cm hlbokého koláčového taniera a previs preložte pod seba. Zmačkajte podľa potreby.
- Koláč vychlaďte a dajte do vyhriatej rúry. Koláčový korpus nechajte 20 minút v chladničke. Medzitým umiestnite do stredu rúry mriežku a rozohrejte rúru na 190 ºC.
- Upečte koláčovú kôrku. Koláčovú kôrku položte na plech na pečenie. Korpus vyložte alobalom a naplňte ho koláčovým závažím, sušenými fazuľami alebo ryžou. Pečte, kým nie je kôra pevná, približne 20 minút. Odstráňte závažia a papier. Pečte, kým nezačne hnednúť, približne ďalších 10 minút.
- Pripravte si prísady na plnku. Z 220 g špargle odlomte tvrdé stonky pre kôrku kúpenú v obchode, z 340 g pre domácu kôrku. Nakrájajte ich priečne na 1/4 cm kúsky. Nakrájajte na tenké plátky 3 stredne veľké šalotky (asi 1/3 šálky). Rozdrvte 110 g syra feta (asi 1 šálka).
- Pre kôrku kúpenú v obchode: pridajte 3 veľké vajcia, 1 šálku polotučného mlieka, 1 lyžičku soli a štipku čierneho korenia do veľkej misy a šľahajte, kým sa nespoja.
- Na domácu kôrku: pridajte 4 veľké vajcia, 1 a 1/3 šálky polotučného mlieka, 1 a 1/4 lyžičky soli a veľkú štipku čierneho korenia do veľkej misy a šľahajte, kým sa nespoja.
- Naplňte koláčovú kôrku. Do kôrky nasypte polovicu fety a polovicu šalotky. Navrch položte špargľu, potom posypte zvyšným syrom a šalotkou. Do kôrky nalejte puding a v prípade potreby ho zastavte, keď je asi 1,5 cm od vrcholu kôrky. (Možno nebudete potrebovať všetok krém.)
- Pečte 40 až 45 minút. Koláč pečte pri teplote 375 °C, stále na plechu, kým okraje nie sú pevné, ale stred sa stále trochu kolíše, 40 až 50 minút (skontrolujte po 30 minútach a voľne zakryte fóliou, ak je kôrka už zhnednutá).
- Nechajte vychladnúť aspoň 15 minút. Podávajte teplé, pri izbovej teplote alebo studené.