Tieto výdatné muffiny sú zmiešané s kukuričnou múkou, ktorá im dodáva pevnosť a štruktúru. Sú naplnené hrubými kúskami šunky, ostrým čedarom a štipkou pažítky. Výborne sa hodia ako desiata či rýchly snack medzi hlavnými jedlami.
Suroviny
- 1 a 1/2 šálky univerzálnej múky
- 1/2 šálky žltej kukuričnej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky soli
- 1 a 1/4 šálky cmaru
- 2 veľké vajcia
- 7 lyžíc masla, rozpusteného a vychladeného
- 1 šálka rozdrobeného ostrého syra čedar
- 220 g šunky
- 3 lyžice najemno nasekanej pažítky
- mleté čierne korenie
Postup
- Umiestnite mriežku do stredu rúry a zohrejte ju na 190 °C.
- Štandardnú formu na muffiny vyložte papierovými košíčkami.
- Vo veľkej miske vymiešajte univerzálnu múku, kukuričnú múku, prášok do pečiva, cesnakový prášok, sódu bikarbónu a soľ.
- V druhej miske vyšľahajte cmar, vajcia a 5 lyžíc masla, kým sa nespoja. Mokré prísady nalejte do suchých a premiešajte drevenou vareškou alebo gumovou stierkou, kým sa nespoja.
- Primiešajte syr, celú šunku okrem 1/2 šálky a 2 lyžice pažítky.
- Lyžicou dávajte cesto do košíčkov na muffiny a každú naplňte asi do 3/4. Na vrch muffinov dajte odloženú šunku, posypte zvyšnou pažítkou a korením.
- Každý muffin ešte polejeme 1/2 lyžičky zvyšného rozpusteného masla.
- Pečte, kým vrch nezačne hnednúť a špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté, 20 až 25 minút.
- Muffiny nechajte asi 5 minút vychladnúť vo forme, potom ich preložte na chladiacu mriežku a nechajte úplne vychladnúť.