Mrkvová torta, ktorá je šťavnatá, ľahká, nadýchaná a poliata bohatou mliečnou polevou. Bude chutiť každému.
Ingrediencie
Cesto:
- 2 šálky bieleho cukru
- 1 a ¼ šálky rastlinného oleja
- 4 vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 šálky hladkej múky
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky soli
- 3 šálky strúhanej mrkvy
- 1 šálka nasekaných pekanových orechov
Poleva:
- ½ šálky zmäknutého masla
- 250 g zmäknutého smotanového syra/tvarohu/mascarpone
- 4 šálky práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 šálka nasekaných pekanových orechov
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C. Vymastite formu a vysypte múkou.
- Cukor, olej, vajcia a 2 lyžičky vanilky spolu vyšľahajte vo veľkej mise elektrickým mixérom, kým sa dobre nespoja. Primiešajte múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, škoricu a soľ.
- Vmiešajte mrkvu. Vložte pekanové orechy. Nalejte do pripravenej formy.
- Pečte vo vyhriatej rúre, kým špajdľa zapichnutá do stredu koláča nevyjde čistá, približne 40 minút. Nechajte 10 minút vychladnúť, potom ho vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Na prípravu polevy: Vyšľahajte maslo, smotanový syr, práškový cukor a 1 lyžičku vanilky vo veľkej mise elektrickým mixérom do hladkej a krémovej konzistencie.
- Vmiešajte nasekané pekanové orechy. Vychladnutý koláč potrieme polevou.