Morčací steakobsahuje mimoriadne nízky podiel tuku, čím je obľúbený u cvičiacich a ľudí zaoberajúcich sa zdravou stravou. Mäso chutí mimoriadne jemne a dodáva hodnotné bielkoviny. Hranolky zo sladkých zemiakov predstavujú sladkastú alternatívu k mastným hranolkám a dopĺňajú chuťovú rozmanitosť jemného mäsa. Kanaváliamečovitá obsahuje popri vitamínoch vo veľkých množstvách aj draslík, fosfor, horčík a železo, a dopĺňa zdravú, chrumkavo-čerstvú chuť.
Prísady
- 200 g filety z bio morčacích pŕs
- 1 hrsť sladkých zemiakov
- 2 hrste luskov kanaváliemečovitej (Canavaliagladiata)
- 2 perlovky (cibule)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 polievková lyžica repkového oleja
- červené korenie
- morská soľ
- kajenské korenie
- hrachové výhonky
Výživové údaje:
- 508 kcal; 18,5 g sacharidov, 48 g bielkovín, 27 g tuku
Postup
Najskôr ošúpeme sladké zemiaky, ktoré nakrájame na pásiky-hranolky. Nakrájané zemiaky dáme do koša na hranolky, vložíme do teplovzdušnej fritézy (napr. KlarsteinVitAir) a upečieme do chrumkava. Hranolky taktiež môžeme uložiť na plech vystlaný papierom na pečenie a piecť približne 20 minút pri 220 stupňoch. Medzitým poriadne umyjeme fazuľu, odrežeme konce luskov a rozrežeme ich pozdĺžne.
Do panvice pridáme polovicu polievkovej lyžice oleja a necháme ho rozpáliť. Steaky okoreníme kajenským korením a osolíme, následne opečieme z každej strane približne 2 minúty. Následne znížime teplotu, steaky necháme ešte piecť.
Do druhej panvice pridáme cibule, vzápätí kanaváliu. Na zrýchlenie varenia podlejeme trochou vody. Tým si fazuľa uchová sýtu zelenú farbu a chrumkavosť. Ochutíme soľou. Malý tip: Trocha čili oleja dodá jedlu nádych exotickej ostrosti. Na troche oleja krátko opražíme cesnak. Do tejto zmesi pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Následne olejom prelejeme hranolky zo sladkých zemiakov.