Fazuľová polievka je upokojujúci a výživný pokrm, ktorý si už po stáročia vychutnávajú ľudia na celom svete. Či už sa pripravuje z čiernej alebo bielej fazule, táto výdatná polievka je obľúbená pre svoju bohatú chuť a schopnosť zahriať telo a dušu.
Jednou zo skvelých vlastností fazuľovej polievky je jej všestrannosť. Dá sa pripraviť zo širokej škály ingrediencií, čo umožňuje nekonečné variácie podľa individuálnych chutí a diétnych potrieb.
Základ polievky často tvorí zelenina, ako je mrkva, zeler, cibuľa a paradajky, ktoré jej dodávajú chuť aj živiny.
Na zlepšenie chuťového profilu sa bežne používajú bylinky a korenie, ako napríklad cesnak, bobkový list, tymián a paprika, zatiaľ čo niektorí sa môžu rozhodnúť pridať mäso, ako napríklad šunkové stehná alebo klobásu, aby získali ešte silnejší variant.
Fazuľová polievka pre zdravie
Okrem lahodnej chuti je fazuľová polievka aj veľmi výživná. Fazuľa je fantastickým zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny a mnohých dôležitých vitamínov a minerálov.
Má nízky obsah tuku a cholesterolu a vysoký obsah antioxidantov, ktoré sa spájajú s mnohými zdravotnými výhodami, ako je zníženie rizika chronických ochorení a podpora zdravých čriev.
Vďaka tomu je fazuľová polievka nielen sýtym jedlom, ale aj skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú dodržiavať vyváženú a zdravú stravu.
Jednoduchý recept na moravskú fazuľovú polievku
Moravská fazuľová polievka označovaná aj ako „fazuľnica“ je obľúbenou sýtou polievkou. Tradične sa pripravuje z vývaru z údeného mäsa, bravčovej masti, cibule, cesnaku, majoránky, hnedej fazule a papriky. Podáva s nakrájaným údeným mäso. Tento recept je jej zjednodušenou verziou, no tiež predstavuje chutnú a hrejivú polievku.
Suroviny na moravskú fazuľovú polievku
- 250 g bielej fazule
- 300 ml smotany
- 1 lyžica hladkej múky
- 100 g slaniny
- ocot
- bobkový list
- polievkové korenie
- soľ
Postup na moravskú fazuľovú polievku
- Prebranú a umytú, deň vopred namočenú fazuľu uvarte spoločne s bobkovým listom domäkka.
- Smotanu rozmiešajte s hladkou múkou a cez sito vlejte do vývaru s fazuľou.
- Dobre premiešajte, dochuťte soľou, octom a korením a ďalej chviľu povarte.
- Do hotovej polievky pridajte jemne nakrájanú opraženú slaninku.
- Podávajte s chlebom.
Polievka zo štyroch druhov fazule – recept
Recept na polievku zo štyroch druhov fazule plnú rôznych druhov fazule s cesnakom, paradajkami a bylinkami. Táto fazuľová polievka predstavuje dokonalý liek na chladný a sychravý deň. Podávajte ju s kukuričným tortillami alebo chlebom a chrumkavým šalátom.
Suroviny na polievku zo štyroch druhov fazule
- 1 plechovka severnej fazule (môže byť aj biela)
- 1 plechovka červenej fazule
- 1 plechovka maslovej fazule
- 1 plechovka čiernej fazule
- 1 lyžica rastlinného oleja
- ½ šálky nakrájanej cibule
- ½ šálky ošúpanej mrkvy (nakrájaná na kocky)
- ½ šálky nakrájaného zeleru
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 lyžičky sušeného oregana
- 2 lyžičky sušeného tymiánu
- 1 plechovka paradajok nakrájaných na kocky
- 4 šálky horúcej vody
- 2 lyžice + 2 lyžičky koncentrovaného zeleninového vývaru (prípadne bujón)
- 2 lyžičky soli
- ½ lyžičky čerstvého mletého korenia
Postup na polievku zo štyroch druhov fazule
- Fazuľu scedíme, opláchneme a odložíme bokom.
- V hrnci na polievku rozohrejte rastlinný olej na miernom ohni, pridajte cibuľu, mrkvu a zeler a za stáleho miešania varte asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Pridajte cesnak a sušené bylinky a za stáleho miešania varte ešte 1 až 2 minúty.
- Vmiešajte paradajky aj so šťavou, vodu, koncentrát zeleninového vývaru alebo bujón a fazuľu.
- Polievku priveďte do varu, potom znížte teplotu na stredne nízku a pridajte soľ a korenie.
- Fazuľovú polievku varte 15 minút, potom ju podľa potreby dochuťte soľou a korením.
Recept na jednoduchú fazuľovú polievku
Táto jednoduchá fazuľová polievka je pripravená z fazule Pinto, ktorá je mimoriadne chutná. Dochucovať ju môžete podľa svojej chuti. Výborne sa do nej hodia – pečené paradajky, mrkva, jalapenos či kukuričné zrná.
Suroviny na jednoduchú fazuľovú polievku
- 3 plechovky fazule pinto (alebo sušená fazuľa pinto)
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/2 lyžičky čili prášku (dobrovoľné)
- 1/4 lyžičky rasce
- 1/4 lyžičky sušeného oregana
- 1/8 lyžičky kajenského korenia
- 2 šálky zeleninového vývaru
Postup na jednoduchú fazuľovú polievku
- Pinto fazuľu z plechovky aj s tekutinou (prípadne uvarenú sušenú fazuľu) nalejte do mixéra a rozmixujte na hladké pyré. Fazuľové pyré odložte bokom.
- Cesnak nastrúhajte a pridajte do hrnca s olivovým olejom. Na strednom ohni ho smažte asi jednu minútu.
- Do hrnca pridajte mleté čili, rascu, oregano a kajenské korenie a spolu s cesnakom ešte minútu restujte.
- Zvyšné 2 plechovky fazule pinto sceďte a pridajte ich do hrnca spolu s fazuľovým pyré a zeleninovým vývarom. Premiešajte, aby sa spojili.
- Zvýšte teplotu na stredne vysokú a priveďte polievku do varu.
- Po zovretí mierne znížte teplotu a nechajte polievku variť (bez pokrievky) 15 minút. Polievka mierne zhustne a jej chuť sa počas varenia prehĺbi.
- Po 15 minútach varenia by mala byť fazuľa veľmi mäkká.
- Ochutnajte polievku a upravte soľou alebo korením podľa svojej chuti.
- Podávajte horúcu s vašimi obľúbenými prílohami.
Ako prílohu môžete podávať lyžicu kyslej smotany, tortilové čipsy, plátky avokáda alebo nastrúhaný syr.
Fazuľová polievka z hovädzieho mäsa a paradajok – recept
Zahrejte sa jednoduchou a zároveň srdečnou fazuľovou polievkou z hovädzieho mäsa a paradajok. Pripravte si ju dopredu pre náročné pracovné večery.
Suroviny na fazuľovú polievku z hovädzieho mäsa a paradajok
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 450 g hovädzieho duseného mäsa (nakrájané na kúsky)
- 1 veľká cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 1 hovädzieho vývaru s príchuťou Progresso
- 1 plechovka drvených paradajok (necedená)
- 2 plechovky fazule cannellini (scedené)
- 2 šálky nakrájanej mrkvy
- 1 a 1/2 lyžičky sušených tymianových listov
- 3/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
Postup na fazuľovú polievku z hovädzieho mäsa a paradajok
- V hrnci rozohrejte olej na stredne silnom ohni. Hovädzie mäso a cibuľu varte na oleji 8 až 10 minút za občasného miešania, kým hovädzie mäso nezhnedne.
- Vmiešajte drvené paradajky aj so šťavou, scedenú fazuľu, nakrájanú mrkvu, sušený tymian, soľ a korenie. Zahrejte do varu a znížte teplotu.
- Hrniec prikryte a polievku varte 45 minút.
- Odkryte a varte ďalej 30 až 45 minút, alebo kým hovädzie mäso nezmäkne.
Do polievky môžete pridať aj uvarené cestoviny (makaróny alebo rotini), čerstvú (plocholistú) petržlenovú vňať alebo nasekané lístky čerstvej bazalky.
Ako si vychutnať fazuľovú polievku
Okrem lahodnej chuti a zdravotných prínosov má fazuľová polievka pre mnohých nostalgickú príťažlivosť. Často sa spája s príjemnými zimnými večermi, rodinnými stretnutiami a upokojujúcimi spomienkami.
Pomalé dusenie fazule a zeleniny vytvára upokojujúcu vôňu, ktorá zaplní kuchyňu a umocní celkový zážitok z prípravy a vychutnávania tohto klasického pokrmu.
Fazuľová polievka by sa mala podávať horúca, aby sa dosiahol optimálny zážitok z jedla.
Horúcu fazuľovú polievku rozdeľte do misiek, pričom si nechajte miesto na prípadné prílohy.
Vylepšite chuť a prezentáciu fazuľovej polievky pridaním ozdôb podľa vlastného výberu. Medzi obľúbené možnosti patria:
- čerstvé nasekané bylinky, napríklad petržlen, koriander alebo zelená cibuľka
- strúhaný syr
- kopčekom kyslej smotany
- vyžmýkaná čerstvá limetková šťava
Nezabudnite ani na prílohy:
- krajec čerstvého chleba
- listy šalátu
- cesnakové hrianky alebo krutóny
Fazuľová polievka nie je len jednoduchým jedlom; je to chutná a všestranná možnosť, ktorá spája chuť, výživu a cenovú dostupnosť. Či už ako hlavný chod alebo sýta príloha, táto hustá a výdatná polievka nikdy nesklame, zahreje dušu a prinesie radosť na jedálenský stôl.