V detskej výžive sú mlieko a mliečne výrobky dôležitými potravinami.
- Mlieko
- Mliečne výrobky
- Kyslomliečne výrobky
Je známe, že z mlieka sa vyrába colostrum, ktoré je obľúbené vďaka mnohým priaznivým účinkom na zdravie malý detí aj dospelých. Pre rastúci detský organizmus sú mlieko a mliečne výrobky významným zdrojom vápnika, ktorý je potrebný pre zdravý rast a vývoj kostí a zubov. Približné množstvo vápnika v rôznych potravinách mliečneho pôvodu uvádza nasledujúca tabuľka:
Tvaroh na strúhanie | 100 g | 719 mg |
Kravské mlieko | ½ l | 585 mg |
Kozie mlieko | ½ l | 780 mg |
Acidofilné mlieko | ½ l | 590 mg |
Cmar | ½ l | 580 mg |
Kefír | ½ l | 590 mg |
Žervé | 100 g | 316 mg |
Encián | 100 g | 428 mg |
Niva | 100 g | 618 mg |
Biely jogurt | 150 g | 268 mg |
Ovocný jogurt | 150 g | 225 mg |
Jemný tvaroh | 250 g | 1 097 mg |
Mäkký tvaroh | 250 g | 145 mg |