Žemle dáme piecť do rúry, aby boli teplé a jemne chrumkavé.
Nakrájame si cibule na plátky a pridáme ich na panvicu s repkovým olejom, aby sa chvíľu sparili a ich chuť nebola taká intenzívna.
Medzitým si nadrobno narežeme petržlen, ktorý neskôr pridáme do cibuľky.
Očistíme pstruha od kože a natrháme ho na menšie kúsky, ktoré dáme do misky s ricottou.
Do zmesi pridáme kúsky kôpru.
Žemle vyberieme z rúry.
Cibule odstavíme, dochutíme morskou soľou a pridáme do nich nadrobno narezaný petržlen.
Do ricotty so pstruhom pridáme ešte nadrobno natrhaný kôpor, dochutíme morskou soľou a čiernym korením.
Paradajku si nakrájame na mesiačiky, odtrhneme pár lístkov zeleného šalátu a môžeme servírovať.
Prekrojíme si žemle na polovicu, pridáme cibuľku s petržlenom, na to lístok šalátu, plátok rajčiny, ricottu, a tento proces ešte raz zopakujeme, na záver to celé zakryjeme druhou polovicou žemle.
Rýchly recept na čerstvé žemle: cesto si urobíme z 0,5 kg polohrubej múky, 25 g droždia a 1 dcl teplého mlieka a necháme nakysnúť 20 – 25 minút. Potom cesto vyvaľkáme, potierame čerstvým maslom a prekladáme ako obálku.
Tento proces opakujeme dovtedy, kým neminieme asi 200 g masla. Potom cesto necháme opäť nakysnúť a tvarujeme z neho žemle. Dáme do rúry, potrieme maslom, posypeme rascou alebo sezamom, trochou morskej soli a pečieme 20 – 30 minút na 175 stupňoch celzia.