Miešané vajcia sú klasickým a univerzálnym pokrmom, ktorý sa pripravuje z rozšľahaných vajec uvarených na panvici. Pre svoju jednoduchosť a lahodnú chuť sú obľúbenou raňajkovou voľbou mnohých ľudí. Či už ich máte radšej nadýchané, krémové alebo s rôznymi prísadami, miešané vajíčka si môžete ľahko prispôsobiť podľa svojich chuťových preferencií.
Okrem toho, že sú chutnými raňajkami, sú miešané vajíčka dobrým zdrojom bielkovín a poskytujú základné živiny, ako sú vitamíny A, B a D.
Miešané vajíčka si môžete vychutnať samostatne ako rýchle a sýte jedlo alebo ich podávať s prílohami, ako je chrumkavá slanina, toasty, čerstvé ovocie alebo horúca káva. Môžu sa tiež pridať do obložených chlebíčkov, burritos alebo raňajkových mís, aby ste si pripravili výdatnejšie jedlo.
Jednoduchý recept na miešané vajíčka
Miešané vajíčka sú jedným z najrýchlejších a najchutnejších jedál. Kedysi ich dokázali urobiť krémové a nadýchané len v kaviarňach, ale ak budete postupovať podľa tohto návodu krok za krokom, zakaždým dosiahnete dokonalé miešané vajíčka.
Suroviny na miešané vajíčka
- 2 veľké vajcia
- 6 lyžic smotany alebo plnotučného mlieka
- kúsok masla
Postup na miešané vajíčka
- Zľahka vyšľahajte 2 veľké vajcia, 6 lyžíc smotany alebo plnotučného mlieka a štipku soli, kým zmes nebude mať jednotnú konzistenciu.
- Chvíľku nechajte rozohriať malú panvicu s nepriľnavým povrchom, potom pridajte kocku masla a nechajte ho rozpustiť. Nedovoľte, aby maslo zhnedlo, inak by sa vajcia sfarbili.
- Vlejte vaječnú zmes a nechajte ju 20 sekúnd odstáť bez miešania.
- Až potom miešajte drevenou lyžicou, dvíhajte a preklopte ju zo dna panvice.
- Nechajte zmes odstáť ďalších 10 sekúnd a potom ju opäť premiešajte a preložte.
- Opakujte, kým vajcia nie sú jemne stuhnuté a miestami mierne riedke.
- Odstavte z ohňa a nechajte chvíľu dôjsť na panvici.
- Naposledy premiešajte a podávajte.
Tipy na dokonalé miešané vajíčka
- Čerstvé vajcia majú najlepšiu chuť a dosiahnete s nimi najlepšiu štruktúru miešaných vajec.
- Do vyšľahaných vajec pridajte štipku soli a korenia. Môžete pridať aj iné koreniny, ako sú sušené bylinky alebo strúhaný syr.
- Najlepšie sa miešané vajíčka pripravujú na panvici na sporáku pri nízkej teplote. Ak je panvica príliš horúca, vajíčka sa uvaria príliš rýchlo a namiesto toho, aby boli krásne a ľahké, získajú gumovú štruktúru.
- Základom je jemne ťahať vajcia z okrajov panvice do stredu pomocou špachtle, aby sa vytvorili krásne, ľahké „stužky“ vajíčok.
- Vajíčka stiahnite z ohňa, kým sú ešte mierne tekuté a vlhké. Pokračuje vo varení aj po tom, ako ich stiahnete z ohňa, aby si zachovali krémovú konzistenciu.
- Ak máte radi mäkšie miešané vajíčka, použite o niečo viac mlieka alebo smotany.
Recept na kurkumové miešané vajíčka
Hľadáte rýchlu večeru alebo neskorý obed? Vyskúšajte tieto kurkumové miešané vajíčka, ktoré sú klasickým pokrmom pripraveným za 15 minút.
Suroviny na kurkumové miešané vajíčka
- 1 lyžička kokosového oleja
- ½ strúčiku cesnaku (nadrobno nasekaného)
- 100 g špenátových listov
- 4 veľké vajcia
- 50 ml kokosového mlieka
- 2 lyžičky strúhanej kurkumy
- 2 plátky celozrnného chleba (opečené)
Postup na kurkumové miešané vajíčka
- Kokosový olej dajte do nepriľnavej panvice na stredný oheň. Zľahka orestujte cesnak, pridajte špenátové listy a nechajte ich niekoľko minút zavädnúť – ak sa prilepia, pridajte trošku vody.
- Vajíčka vyšľahajte v miske s kokosovým mliekom a kurkumou.
- Pridajte ich do panvice so špenátom a za stáleho miešania varte 5 až 8 minút, kým vajíčka nebudú mať požadovanú konzistenciu.
- Podávajte na plátkoch opečeného celozrnného chleba.
Miešané vajíčka so zeleninou – recept
Miešané vajíčka so sú ideálne na brunch s priateľmi. Výborne hodia k párkom, opečeným anglickým muffinom aj k čerstvému ovociu.
Suroviny na miešané vajíčka so zeleninou
- 4 veľké vajcia (mierne vyšľahané)
- 1/4 šálky odtučneného mlieka
- 1/2 šálky nakrájanej zelenej papriky
- 1/4 šálky nakrájanej zelenej cibule
- 1 malá paradajka (nakrájaná a zbavená jadierok)
- 1/4 lyžičky soli
- 1/8 lyžičky korenia
Postup na miešané vajíčka so zeleninou
- V malej miske zmiešajte vajcia a mlieko.
- K vajciam pridajte zelenú papriku, cibuľu, soľ a korenie.
- Nalejte do mierne vymastenej panvice.
- Varte a miešajte na miernom ohni, kým vajcia nie sú takmer hotové, 2 až 3 minúty.
- Na záver pridajte paradajky; varte a miešajte, kým vajcia nie sú úplne hotové.
Miešané vajíčka s avokádom – recept
Slanina a avokádo sa v týchto miešaných vajíčkach príjemne snúbia. Sú jednoduché a ideálne na raňajky. Na dochutenie môžete pridať do miešaných vajec jemne nastrúhaný parmezán a nasekanú čerstvú pažítku.
Suroviny na miešané vajíčka s avokádom
- 8 veľkých vajec
- 1/2 šálky 2% mlieka
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky korenia
- 1 stredne zrelé avokádo (olúpané a nakrájané na kocky)
- 2 lyžice masla
- 6 pásov slaniny (opečených)
Postup na miešané vajíčka s avokádom
- V miske rozšľahajte vajcia.
- Pridajte mlieko, soľ a korenie; vmiešajte avokádo.
- Na panvici na miernom ohni rozpusťte maslo.
- Pridajte vaječnú zmes; varte a jemne miešajte, kým sa vajcia úplne nezrazia.
- Na záver posypte slaninou a podávajte.
Recept na miešané vajcia s hubami
S týmto receptom povýšite obyčajné miešané vajcia na gurmánsky zážitok. Spojenie hrianok z kváskového chleba, divokých húb, holandskej omáčky, špenátu a to celé korunované bohatou porciou miešaných vajec – je zárukou, že týmto pokrmom ohúrite nielen rodinu ale aj návštevu pri slávnostných posedeniach.
Suroviny na miešané vajcia s hubami
- 5 šálok rôznych čerstvých nakrájaných húb (shiitake, maitake, enoki a smrž)
- 2 lyžice rastlinného oleja
- kuchynská soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 8 veľkých vajec
- ¼ šálky plnotučného mlieka
- 6 lyžíc masla
- 4 plátky kváskového chleba
- ¼ šálky mletej šalotky
- 3 strúčiky cesnaku (nastrúhané)
- 3 lyžice bieleho vína
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 340 g baby špenátu
- ½ citróna na vyžmýkanie
- 120 g údenej goudy (nahrubo nastrúhanej)
- soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
- ¼ šálky nakrájanej čerstvej pažítky
Postup na miešané vajcia s hubami
- Omáčku pripravte podľa niektorého z týchto receptov na holandskú omáčku.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vo veľkej mise premiešajte huby s olejom, aby sa obalil. Rozložte ich v rovnomernej vrstve na veľký plech s okrajmi. Pečte 15 až 20 minút, kým nezmäknú.
- V stredne veľkej miske vyšľahajte vajcia a mlieko, kým sa nezmiešajú. Dochuťte veľkou štipkou soli a korenia a odložte bokom.
- Chlieb namažte z oboch strán asi 4 lyžicami masla. Rozpáľte veľkú panvicu na strednom ohni a pridajte chlieb. Smažte do zlatohneda, približne 2 minúty z každej strany.
- Na tej istej panvici rozohrejte 2 lyžice oleja na stredne silnom ohni. Pridajte šalotku, cesnak a huby a za častého miešania varte, kým šalotka nezmäkne, približne 4 minúty.
- Pridajte biele víno, 1 lyžicu masla a sójovú omáčku a priveďte do varu. Po častiach pridávajte špenát a medzi jednotlivými dávkami ho premiešajte, kým nezvädne.
- Dochuťte soľou a podľa chuti vytlačte citrónovú šťavu.
- Na panvici s nepriľnavým povrchom rozpustite 1 lyžicu masla. Pridajte rozšľahané vajcia. Varte na miernom ohni za stáleho miešania silikónovou stierkou, kým vajcia nezačnú tuhnúť, 2 až 3 minúty.
- Pridajte údenú goudu, stiahnite z ohňa a pokračujte v miešaní, kým sa vajcia nezrazia do mäkkej tvarohovej hmoty, a v prípade potreby sa na krátky čas vráťte na oheň, aby sa ešte trochu povarili, 1 až 2 minúty.
- Dochuťte soľou a korením.
- Každý plátok chleba potrite z jednej strany holandskou omáčkou. Navrch dajte orestované huby a špenát a potom miešané vajcia. Ozdobte pažítkou.
Ak máte radšej tradičné recepty, skúste overenú hubovú praženicu, ku ktorej si môžete pripraviť najlepší chlieb z domácej pekárne.
Či už dávate prednosť jednoduchým miešaným vajíčkam, alebo ich obohacujete rôznymi prísadami, tento nadčasový pokrm určite poteší vaše chuťové poháriky a ráno prebudí vaše zmysly, čím vás naladí na spokojný deň.