Krémové polievky sú obľúbené aj ako ľahká večera – vyskúšajte napríklad túto kukuričnú, ktorá vás určite zasýti.
Ingrediencie
- 900 g mrazených kukuričných zŕn, rozmrazených a pokvapkaných olivovým olejom
- Soľ a mleté korenie
- 10 paradajok potretých olivovým olejom
- 1 stredne veľká červená paprika potretá olivovým olejom
- 30 g masla
- 1/4 malej cibule nakrájanej na kocky
- 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
- 30 g hladkej múky
- 700 ml kuracieho vývaru
- 500 ml smotany na varenie
- 300 g kukuričných tortillových lupienkov, nakrájaných
- rasca
- Chilli v prášku
- 1 avokádo, nakrájané na malé kocky, na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 260 °C.
- Kukuricu namastenú olejom položte na plech a posypte ju soľou a korením. Na ďalší plech dajte naolejované paradajky a obe pečte 10 až 12 minút, kým sa na šupke paradajok neurobia pľuzgiere a kukurica ľahko nezhnedne.
- Na grilovacej panvici opečte červenú papriku na stredne silnom ohni, kým z každej strany nesčernie. Paradajky a papriku vložte do chladničky a po vychladnutí ich ošúpte.
- Vo veľkej panvici na strednom ohni rozohrejte maslo, pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich. Vmiešajte múku a varte 2 až 3 minúty.
- Pridajte kurací vývar, opečenú kukuricu, olúpané paradajky, jednu smotanu a 250 g kúskov tortillových čipsov a dobre premiešajte.
- Zmes prelejte do kuchynského robota alebo mixéra a rozmixujte na hladké pyré.
- Pyré preceďte a podľa chuti dochuťte rascou, chilli, soľou a korením.
- Červenú papriku ošúpeme a nakrájame na kocky. Polievku podávajte posypanú na kocky nakrájaným avokádom, červenou paprikou a zvyšnými kúskami tortillových lupienkov. Podávajte ihneď.