Recepty

Recept na medový koláč

Tento tradičný medový koláč si určite obľúbite. Môžete podávať ako sladké raňajky alebo zákusok ku káve.

Suroviny

  • 1 šálka hnedého cukru
  • 1 lyžica mletej škorice
  • 1 krabica tortovej zmesi
  • 230 g kyslej smotany
  • 3/4 šálky repkového alebo rastlinného oleja
  • 4 veľké vajcia
  • 2 šálky práškového cukru
  • 2 až 3 lyžice mlieka
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Rúru predhrejte na 160 °C.
  2. Plech s rozmermi 23 x 33 cm palcov zľahka potrite olejom.
  3. Do malej misky dajte 1 šálku baleného hnedého cukru a 1 lyžicu mletej škorice a premiešajte.
  4. Do veľkej misy vysypte 1 škatuľu zmesi na svetlý koláč, kyslú smotanu, 3/4 šálky rastlinného oleja a 4 veľké vajcia. Šľahajte dohladka, približne 1 minútu.
  5. Polovicu cesta nalejte do pripravenej formy a rovnomerne rozotrite až po okraje. Posypte zmesou hnedého cukru a škorice.
  6. Na cukrovú vrstvu opatrne navrstvite zvyšné cesto a rovnomerne ho rozotrite až po okraje formy.
  7. Pečte, kým okraje jemne nezhnednú, približne 30 až 35 minút.
  8. Asi 5 minút pred dopečením koláča pripravte polevu.
  9. Do stredne veľkej misy dajte 2 šálky práškového cukru, 2 lyžice mlieka, 2 lyžice medu a 1 lyžičku vanilkového extraktu a vyšľahajte do hladka. V prípade potreby zašľahajte ešte 1 lyžicu mlieka, aby sa poleva zriedila.
  10. Koláč vyberte z rúry a položte na mriežku. Ihneď ho prelejte polevou a pomocou ohybnej stierky ju rozotrite do rovnomernej vrstvy.
  11. Koláč nechajte úplne vychladnúť, približne 1 hodinu, a potom ho nakrájajte na štvorce a podávajte.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang