Veľká noc bude tento rok určite veľmi odlišná od toho, ako sme na ňu zvyknutí. Žiadne stretávanie sa s rodinou, žiadne stretnutia v kostole, a ani tradície tento rok nebudú mať u nás svoje bežné miesto. Na túto situáciu sa však môžeme pozrieť aj z dobrej stránky: čo takto spraviť si túto veľkú noc „inak“? Vyskúšať jedlá a tradície iných národov, a užiť si ju spoločne s najbližšími pri prestretom stole?
Aby sme vás namotivovali, prinášame vám tento recept spoza veľkej mláky, kde tradičnú jahňacinu na veľkonočnom stole nahradila (hlavne pre ľahšiu dostupnosť) poväčšine šunka. Nie však len tak hocijaká, ale medom obaľovaná s chrumkavou sladkou krustou a šťavnatým vnútrom. Tento recept je navyše doplnený jablkami z minulej jesene, ktoré celému jedlu pridajú čerstvosť a ešte lepšiu chuť.
Ingrediencie:
- 1 balenie údeného mäsa s kosťou, alebo varenej šunky (3,5-4,5 kg)
- 1/3 pohára jablkovej marmelády
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 polievkové lyžice dižónskej horčice
- 1 pohár bieleho vína alebo jablkovej šťavy
- 2 kyslejšie zelené jablká (napr. odroda Granny Smith)
Postup:
Ak začínate recept údeným mäsom, na začiatok ho uvarte. Zlatým pravidlom je, že mäso varíme v hrnci plnom čistej vody toľko hodín, koľko má kíl (teda 3 1/2 kg mäsa budeme variť 3 a pol hodiny). Ak chcete jemnejšie a lahodnejšie mäso, môžete na varenie použiť metódu sous-vide, a variť ho pri 60 °C od 3-8 hodín.
Nemusíte sa báť, určite sa neprevarí!
Varenú šunku iba vybaľte, a urobte nožom po povrchu rovnomerné zárezy každé 2 centimetre diagonálne – tak aby vznikol mriežkový vzor. Predhrejte rúru na 160 °C.
Jablká nakrájajte na mesiačiky a vsypte do hrnca. Zohrejte jemne marmeládu (napríklad v mikrovlnke) pokým nebude znova tekutá. Primiešajte maslo a šľahajte, pokým sa nerozpustí. Nakoniec pridajte aj dižónsku horčicu a miešajte pokým sa ingrediencie nespoja.
Polovicou omáčky potrite celý povrch šunky, a položte ju do hrnca na jablká. Podlejte vínom (alebo jablčnou šťavou) a pečte odkryté zhruba 1-1 ¼ hodiny. V polovici pečenia môžete šunku potrieť zvyšnou omáčkou. Niekoľko minút pred dopečením šunku otočte, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka po celom obvode.
Po dopečení vyberte z rúry a nechajte aspoň 15 minút odpočívať. Polejte šťavou z panvice, a môžete krájať a podávať!