V časoch, kedy všetci sedíme doma, je dobré jedlo jedným zo skvelých spôsobov, ako si zdvihnúť náladu. Ak vás láka jarné počasie vonku, ale musíte sedieť zatvorení doma, prineste si do kuchyne aspoň trochu jari s touto jednoduchou jarnou hráškovou polievkou. Bude vyžadovať síce trochu čerstvých zelených lístkov, ale výsledok bude stáť za to.
Ingrediencie:
- Olivový olej
- 1 stredný pór
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 šálky mrazeného hrášku
- 4 šálky zeleninového alebo kuracieho vývaru
- Hrsť mätových lístkov
- 3 šálky listov mladého špenátu
- Soľ
- Čierne korenie
Postup:
V hrnci zohrejte 3 lyžice olivového oleja. Pridajte na kolieska nakrájaný pór, soľ a rozdrvený cesnak. Smažte asi 10 minút, pokým pór nezmäkne a jemne neskaramelizuje.
Pridajte hrášok a vývar, zmiešajte a priveďte k varu. Následne stiahnite na strednú teplotu a varte ďalších 10 minút, pokým nie je pór úplne mäkký.
Prelejte polievku do vášho mixéra Herakles, ale uistite sa, že nie je plný do viac ako polovice (ak máte menší mixér, rozdeľte polievku na viac častí a každú dávku rozmixujte samostatne) – kvôli horúcej pare by totiž mohol obsah explodovať a popíliť vás. Zavrite vrchnákom – pri jeho pridržiavaní si môžete pomôcť utierkou aby ste sa neobarili na hurúcej pare.
Do mixovanej zmesi pridajte čerstvý špenát a mätové lístky. Ak chcete hráškovú polievku s krémovejšou textúrou, môžete ešte pridať 3-4 polievkové lyžice olivového oleja.