Hlavné jedláRecepty

Mäsové guľky s paradajkovou omáčkou – recept

Kúpte trochu mäsa navyše a uvarte trochu viac omáčky. Do mrazničky si tak budete môcť odložiť večeru, ktorú stačí rozmraziť, zohriať a pridať cestoviny.

Mäsové guľky sú výborné na obed aj na večeru, jednoducho sa pripravujú a sú veľmi chutné. Pre milovníkov vegánskeho stravovania takisto existuje riešenie a to vegánske guľky v paradajkovej omáčke.

Ingrediencie

Na omáčku:

  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 6 strúčikov cesnaku nakrájaných na tenké plátky
  • 2 plechovky celých olúpaných paradajok, rozdrvených rukou
  • Soľ

Na mäsové guľky:

  • 2 plátky starého bieleho sendvičového chleba
  • 1/2 šálky mlieka
  • 750 g mletého hovädzieho mäsa
  • 750 g bravčového mletého mäsa
  • 1 šálka strúhaného parmezánu
  • 2 veľké rozšľahané vajcia
  • 1 malá cibuľa, nastrúhaná
  • 1/2 šálky čerstvej petržlenovej vňate, nahrubo nasekanej
  • 3 strúčiky cesnaku, jemne nastrúhané
  • Soľ
  • Veľká štipka chilli vločiek
  • Olivový olej na plechy na pečenie

Postup

  1. Na omáčku: V stredne veľkej panvici na miernom ohni varte olej a cesnak, kým cesnak nezhnedne a nezavonia, asi 4 minúty. Pridajte paradajky a 1 šálku vody a priveďte do varu.
  2. Znížte teplotu na stredne nízku, pridajte bazalku a 2 lyžičky soli a varte odkryté, kým nezhustnú, 20 až 25 minút. Odstavte a udržiavajte teplé.
  3. Na mäsové guľky: Predhrejte rúru na 220 °C. Chlieb natrhajte na veľmi malé kúsky. Chlieb zalejte mliekom a nechajte odstáť, kým chlieb nezmäkne, približne 5 minút.
  4. Pridajte hovädzie a bravčové mäso, parmezán, vajcia, cibuľu, petržlenovú vňať, cesnak, 2 lyžičky soli a chilli vločky a rukami dôkladne premiešajte. Zmes rovnomerne rozdeľte na 36 kopčekov a každý z nich zrolujte do guľôčky.
  5. Dva plechy s okrajmi hojne potrite olejom. Rovnomerne rozdeľte mäsové guľky na plechy a obaľte ich v oleji.
  6. Pečte ich 15 až 20 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu a nie sú prepečené, pričom v polovici pečenia plechy podľa potreby otočte.
  7. Mäsové guľky preložte do teplej omáčky a varte 5 minút na stredne nízkej teplote. Pred prípadným zmrazením nechajte mäsové guľky a omáčku úplne vychladnúť.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang