Kúpte trochu mäsa navyše a uvarte trochu viac omáčky. Do mrazničky si tak budete môcť odložiť večeru, ktorú stačí rozmraziť, zohriať a pridať cestoviny.
Mäsové guľky sú výborné na obed aj na večeru, jednoducho sa pripravujú a sú veľmi chutné. Pre milovníkov vegánskeho stravovania takisto existuje riešenie a to vegánske guľky v paradajkovej omáčke.
Ingrediencie
Na omáčku:
- 1/4 šálky olivového oleja
- 6 strúčikov cesnaku nakrájaných na tenké plátky
- 2 plechovky celých olúpaných paradajok, rozdrvených rukou
- Soľ
Na mäsové guľky:
- 2 plátky starého bieleho sendvičového chleba
- 1/2 šálky mlieka
- 750 g mletého hovädzieho mäsa
- 750 g bravčového mletého mäsa
- 1 šálka strúhaného parmezánu
- 2 veľké rozšľahané vajcia
- 1 malá cibuľa, nastrúhaná
- 1/2 šálky čerstvej petržlenovej vňate, nahrubo nasekanej
- 3 strúčiky cesnaku, jemne nastrúhané
- Soľ
- Veľká štipka chilli vločiek
- Olivový olej na plechy na pečenie
Postup
- Na omáčku: V stredne veľkej panvici na miernom ohni varte olej a cesnak, kým cesnak nezhnedne a nezavonia, asi 4 minúty. Pridajte paradajky a 1 šálku vody a priveďte do varu.
- Znížte teplotu na stredne nízku, pridajte bazalku a 2 lyžičky soli a varte odkryté, kým nezhustnú, 20 až 25 minút. Odstavte a udržiavajte teplé.
- Na mäsové guľky: Predhrejte rúru na 220 °C. Chlieb natrhajte na veľmi malé kúsky. Chlieb zalejte mliekom a nechajte odstáť, kým chlieb nezmäkne, približne 5 minút.
- Pridajte hovädzie a bravčové mäso, parmezán, vajcia, cibuľu, petržlenovú vňať, cesnak, 2 lyžičky soli a chilli vločky a rukami dôkladne premiešajte. Zmes rovnomerne rozdeľte na 36 kopčekov a každý z nich zrolujte do guľôčky.
- Dva plechy s okrajmi hojne potrite olejom. Rovnomerne rozdeľte mäsové guľky na plechy a obaľte ich v oleji.
- Pečte ich 15 až 20 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu a nie sú prepečené, pričom v polovici pečenia plechy podľa potreby otočte.
- Mäsové guľky preložte do teplej omáčky a varte 5 minút na stredne nízkej teplote. Pred prípadným zmrazením nechajte mäsové guľky a omáčku úplne vychladnúť.