V obchode zakúpené cesto na pizzu je trik tohto receptu na neuveriteľne jednoduchý a chutný chlebík.
Ingrediencie
- 500 g cesta na pizzu zakúpeného v obchode alebo vyrobeného doma
- 3 lyžice nesoleného masla
- sprej na varenie
- 1 lyžička talianskeho korenia
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1/2 lyžičky červenej papriky (nepovinné)
- 140 g feferóniek (približne 20 veľkých plátkov)
- 220 g syru mozzarella s nízkou vlhkosťou, rozdrveného (asi 2 šálky)
- 1 veľké vajce
- 1 lyžica vody
- 1 lyžica strúhaného parmezánu
- omáčka na pizzu alebo rančový dresing, na podávanie
Počet porcií: 4-6
Postup
- Nechajte 500 g cesta na pizzu vychladnúť na izbovú teplotu, ak bolo v chladničke, aspoň 1 a 1/2 hodiny.
- Umiestnite mriežku do stredu rúry a rozohrejte ju na 190 °C.
- Cesto na pizzu položte na silikónovú podložku na pečenie alebo na papier na pečenie, roztiahnite ho a rozvaľkajte na obdĺžnik.
- Rozpustite 3 lyžice nesoleného masla v mikrovlnnej rúre v 30 sekundových intervaloch alebo v malom hrnci na miernom ohni. Pridajte 1 lyžičku talianskeho korenia, 1 lyžičku cesnakového prášku a 1/2 lyžičky vločiek červenej papriky, ak používate, a premiešajte. 2/3 zmesi naneste na cesto; zvyšok si nechajte na potretie upečeného bochníka.
- Na cesto poukladajte 140 g feferóniek v rovnomernej vrstve a podľa potreby ich prekrývajte. Posypte 220 g rozdrobeného syra mozzarella.
- Začnite dlhšou stranou a cesto pevne zrolujte do tvaru polena. Umiestnite ho švom nadol a šikmo cez silikónovú podložku alebo papier. Špalík ešte na podložke alebo papieri preneste na vyložený plech.
- Do malej misky dajte 1 veľké vajce a 1 lyžicu vody a vidličkou ich rozšľahajte. Potrite rolku.
- Pečte do zlatohneda a dopečte 25 až 30 minút. Potrite zvyšným ochuteným maslom a posypte 1 lyžicou strúhaného parmezánu.
- Nechajte 10 minút vychladnúť, potom nakrájajte krížom na 2 cm kúsky a podávajte s pizza omáčkou alebo rančovým dresingom.
Maslový chlieb s feferónkami chutí inak ako opičí chlieb, pretože obsahuje úplne iné ingrediencie a je z iného cesta. Za to je však takisto veľmi chutný a u mnohých ľudí aj obľúbený.