ReceptyVegan/Vegetarian

Recept na maslový chlieb s feferónkami

V obchode zakúpené cesto na pizzu je trik tohto receptu na neuveriteľne jednoduchý a chutný chlebík.

Ingrediencie

  • 500 g cesta na pizzu zakúpeného v obchode alebo vyrobeného doma
  • 3 lyžice nesoleného masla
  • sprej na varenie
  • 1 lyžička talianskeho korenia
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1/2 lyžičky červenej papriky (nepovinné)
  • 140 g feferóniek (približne 20 veľkých plátkov)
  • 220 g syru mozzarella s nízkou vlhkosťou, rozdrveného (asi 2 šálky)
  • 1 veľké vajce
  • 1 lyžica vody
  • 1 lyžica strúhaného parmezánu
  • omáčka na pizzu alebo rančový dresing, na podávanie

Počet porcií: 4-6

Postup

  1. Nechajte 500 g cesta na pizzu vychladnúť na izbovú teplotu, ak bolo v chladničke, aspoň 1 a 1/2 hodiny.
  2. Umiestnite mriežku do stredu rúry a rozohrejte ju na 190 °C.
  3. Cesto na pizzu položte na silikónovú podložku na pečenie alebo na papier na pečenie, roztiahnite ho a rozvaľkajte na obdĺžnik.
  4. Rozpustite 3 lyžice nesoleného masla v mikrovlnnej rúre v 30 sekundových intervaloch alebo v malom hrnci na miernom ohni. Pridajte 1 lyžičku talianskeho korenia, 1 lyžičku cesnakového prášku a 1/2 lyžičky vločiek červenej papriky, ak používate, a premiešajte. 2/3 zmesi naneste na cesto; zvyšok si nechajte na potretie upečeného bochníka.
  5. Na cesto poukladajte 140 g feferóniek v rovnomernej vrstve a podľa potreby ich prekrývajte. Posypte 220 g rozdrobeného syra mozzarella.
  6. Začnite dlhšou stranou a cesto pevne zrolujte do tvaru polena. Umiestnite ho švom nadol a šikmo cez silikónovú podložku alebo papier. Špalík ešte na podložke alebo papieri preneste na vyložený plech.
  7. Do malej misky dajte 1 veľké vajce a 1 lyžicu vody a vidličkou ich rozšľahajte. Potrite rolku.
  8. Pečte do zlatohneda a dopečte 25 až 30 minút. Potrite zvyšným ochuteným maslom a posypte 1 lyžicou strúhaného parmezánu.
  9. Nechajte 10 minút vychladnúť, potom nakrájajte krížom na 2 cm kúsky a podávajte s pizza omáčkou alebo rančovým dresingom.

Maslový chlieb s feferónkami chutí inak ako opičí chlieb, pretože obsahuje úplne iné ingrediencie a je z iného cesta. Za to je však takisto veľmi chutný a u mnohých ľudí aj obľúbený.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang