Každá mamička by vedela veľa rozprávať o tom, koľko času trávi v kuchyni. Vymýšľať stále nové a nové chutné jedlá si vyžaduje množstvo dôvtipu a nápaditosti. My Vám dávame k dispozícii pár zaujímavých receptov.
- 300 g hovädzieho
- 300 g bravčového mletého mäsa
- 1 – 2 ks vajce
- morská soľ
- cesnak
- cibuľka
- mrazená brokolica
- 20 dkg strúhaný eidam
- viazanička petržlenovej vňate
- viazanička pažítky
- olivový olej na potretie.
Postup: Pomleté mäso zmiešame s vajcom, pridáme pretlačený cesnak, nadrobno pokrájanú cibuľku a osolíme. Alobal potrieme slnečnicovým alebo olivovým olejom, rozotrieme mäsovú masu, na ktorú navrstvíme podusenú a potlačenú brokolicu, nasekané bylinky a nakoniec postrúhaný syr.
Alobal zvinieme do rolády, uložíme na plech, podlejeme malým množstvom vody a pečieme v rúre . Upečenú roládu pokrájame a podávame so zemiakovou kašou. Miesto brokolice môžeme použiť karfiol alebo mrkvu.
Kuracie tašky
- 1 lístkové cesto
- kuracie prsia 4 ks
- bazalka
- morská soľ
- cesnak
- tvrdý syr ( Eidam )
- 1 vajce
- 2 polievkové lyžice Ramy.
Postup: Kuracie prsia umyjeme, odblaníme, pokrájame na malé štvorce, jemne naklepeme, osolíme, potrieme pretlačeným cesnakom a opečieme z oboch strán na rozohriatom tuku.
Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, pokrájame na štvorce, na ktoré ukladáme vychladnuté kuracie štvorce a postupne vrstvíme nadrobno nasekanú bazalku a kocky syra.
Vytvarujeme tzv. „batôžky“, poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným žĺtkom a upečieme. Podávame so zemiakmi a jogurtovým dressingom alebo dressingom pripraveným z kyslej smotany.
Rybie filé – rýchlovka
- Olej na potriete plechu
- 500 g rybie filé
- 400 g alebo 1 balenie mrazenej zeleniny
- 2 vajcia
- 20 g alebo 1 kopcovitá polievková lyžica strúhanky
- soľ
- ½ prášku do pečiva
- 200 g tvrdý syr
Postup: Plech alebo pekáč potrieme olejom, rozložíme osolené filé, na ktoré poukladáme mrazenú miešanú zeleninu. Filé zalejeme mierne osolenými vajíčkami, rozhabarkovanými so strúhankou a s práškom do pečiva alebo sódou bikarbónou. Na záver filé posypeme strúhaným syrom a pečieme 20 – 25 minút pri teplote180°C.
Syrovo – kurací špíz s ananásom
- Kuracie prsia 4 ks
- soľ
- 300 g syr eidam
- kocky ananásu (300 g)
- 1 polievková lyžica olivového oleja
Postup: Kuracie prsia umyjeme, odblaníme, pokrájame na kocky, osolíme a napichujeme na špajdľu striedavo s kockami syra a ananásu. Potrieme olejom, opečieme na teflónovej panvici alebo ugrilujeme.
Plnená palacinka s kuracím mäsom
- 400 g hladkej múky
- štipka soli
- 4 dcl mlieka
- 2 vajcia
- ½ kocky droždia
- 1 čajová lyžička cukru
Plnka:
- kuracie prsia 4 ks
- soľ
- 1 polievková lyžica oleja
- 1 pór
- 200 g mrazenej kukurice
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
- strúhaný syr 200 g
Postup: Pripravíme kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia. Do nádoby s múkou pridáme kvások, zvyšok vlažného mlieka, vajcia, štipku soli a vymiešame na hladké tekuté cesto. Na rozpálenej teflónovej panvici opekáme palacinky, ktoré naplníme mäsovo zeleninovou zmesou, preložíme a posypeme strúhaným syrom.
Plnka: Kuracie mäso umyjeme, pokrájame na rezance, mierne osolíme a opražíme na oleji. Pridáme umytý, na kolieska pokrájaný pór a mrazenú kukuricu. Restujeme, kým nie je mäso mäkké. Mierne vychladnutú zmes vymiešame s kyslou smotanou.