V tomto recepte je pripravovaný losos Lion na nórsky spôsob. Éterické bylinky, aromatické koreniny, ostrá sladkosť a citrónová sviežosť dodajú rybe tú správnu chuť. Oko poteší i farebnosť celého pokrmu.
PRÍSADY:
MARINOVANÝ LOSOS S MEDOVOU OMÁČKOU
- 400 g lososu Lion
- morská soľ – čierne korenie
- 1 citrón
- 3 malé reďkovky
- 1 polievková lyžica pomarančovej marmelády
- mix sušených kvetov
- 1 čajová lyžička horčicových semienok
- 1 čajová lyžička koriandrových semienok
- 5 polievkových lyžíc medovej horčice
Postup:
V mažiari podrvíme koriandrové a horčicové semienka s čiernym korením. Reďkovky postrúhame najemno, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a poriadne zmiešame. Dochutíme lyžicou pomarančovej marmelády s najemno posekaným kôprom.
Ružovkastý losos natrieme zmesou korenia, zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na cca. 48 hodín. Losos by sa mal obracať každých 12 hodín. Upozornenie: čím dlhšie sa losos marinuje, tým bude slanší.
Po 48 hodinách marinovaný losos štedro potrieme medovou horčicou a obalíme ho v zmesi sušených kvetov. Tymian a rozmarín na 5 minút pri 200 stupňoch ohrejeme v trúbe (takto uvoľnia intenzívnu arómu) a posypeme nimi lososa. Rozmarín a pomarančová marmeláda harmonicky dopĺňajú šťavnatý losos s medovou horčicou v kvetovom obale. Ryba sa taktiež hodí ku krémovému avokádu alebo čerstvému bielemu chlebu.