DžemyRecepty

Marhuľový lekvár – recept

Marhuľový lekvár je chutná a všestranná ovocná nátierka, ktorá sa vyrába varením marhúľ s cukrom, kým nezhustne do gélovej konzistencie. Túto sladkú pochúťku si mnohí obľúbili pre jej výraznú chuť a jemnú konzistenciu.

Jednou z hlavných čŕt marhuľového lekváru je jeho jedinečná chuť. Marhule sú prirodzene sladké s jemnou kyslosťou, ktorá marmeláde dodáva šmrnc. Ovocie je bohaté na prírodné cukry a má výraznú kvetinovú vôňu, ktorá sa uvoľňuje počas varenia. Táto kombinácia chutí vytvára lahodnú nátierku.

Zdravotné benefity marhúľ

Marhuľová marmeláda má okrem skvelej chuti a štruktúry aj množstvo zdraviu prospešných látok. Marhule sú bohatým zdrojom vlákniny, vitamínu A a vitamínu C.

Obsah vlákniny napomáha tráveniu a podporuje zdravé črevá.

Vitamín A podporuje dobré zdravie očí a vitamín C posilňuje imunitný systém.

Okrem toho sú marhule plné antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť telo pred poškodením buniek škodlivými voľnými radikálmi.

Marhuľový lekvár recept

Tento recept je radostným odvarom z marhúľ, cukru a citróna, dochutený tajnou prísadou – Earl Grey. Earl Grey je zmesou čierneho čaju a bergamotovej silice, ktorá dodáva marhuľovému lekváru jedinečnú chuť a arómu.

Suroviny na marhuľový lekvár

  • 8 šálok nakrájaných marhúľ bez kôstok
  • 4 šálky kryštálového cukru
  • ¼ šálky čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 vrecúško čaju Earl Grey

Postup na marhuľový lekvár

  1. Pripravte si poháre na zaváranie – vložte viečka a poháre do stredne veľkej misy a zalejte ich vriacou vodou. Nechajte odstáť 10 minút alebo dajte umyť do umývačky riadu.
  2. Všetky prísady dajte do veľkého hrnca s hrubým dnom a premiešajte.
  3. Postavte na stredný oheň a často miešajte, kým zmes nezačne bublať a peniť, približne 25 minút.
  4. Pred spracovaním do sterilizovaných pohárov odstráňte čajové vrecúško.
  5. Ak chcete mať lekvár celkom jemný rozmixujte ho ponorným mixérom.
  6. Umiestnite poháre na čistú pracovnú plochu. Na vrch pohára položte sterilizovaný lievik a pomocou sterilizovanej naberačky do nej naberajte uvarený džem.
  7. Na vrchu nechajte 0,5 cm voľného miesta.
  8. Vlhkou papierovou utierkou odstráňte džem z okraja pohára. Jemne poklepte pohármi o pracovnú plochu, aby ste odstránili vzduchové bubliny.
  9. Nasaďte sterilizované viečko a dôkladne utesnite.
  10. Postup opakujte, kým sa nenaplnia všetky poháre.
  11. Naplnené poháre preložte do vriacej vody a sterilizujte 10 minút.
  12. Opatrne vyberte poháre z hrnca, položte ich na pracovnú plochu a nechajte 24 hodín vychladnúť.
  13. Skontrolujte viečka, ak sa vyvýšený stred prehĺbi, znamená to bezpečné utesnenie.
Poháre s lekvárom uložte na chladné tmavé a suché miesto, alebo ich darujte niekomu výnimočnému.

Varianty prípravy marhuľového lekváru

Nebojte sa experimentovať s prísadami a vyskúšajte ďalšie skvelé príchute marhuľového lekváru. Pridať môžete:

  • trochu amaretta alebo rumu
  • trochu pomarančovej kôry
  • kvety levandule – len jednotlivé kvety na vňati alebo v čajovom vajíčku (po varení odstrániť)
  • trochu čerstvého rozmarínu (po varení odstrániť vetvičku)

Recept na klasický marhuľový džem

Tento marhuľový džem je pripravený klasickým spôsobom s konzervačným cukrom. Marhuľový džem je mimoriadne obľúbený pre rovnováhu sladkosti a kyslosti ovocia, v ktorom cítiť chuť slnka.

Džem varený so želírovacím cukrom má trvanlivosť viac ako jeden rok, pri dodržaní sterilných podmienok. Chutnú nátierku na váš raňajkový stôl tak máte v zásobe na dlhý čas.

Suroviny na klasický marhuľový džem

  • 3 kg marhúľ
  • 1,5 kg želírovacieho cukru (džemový cukor 2:1) napr. Dr. Oetker
  • 3 ks citrónov (šťava a citrónová drť z kôry bio citrónov)
  • 2 ks vanilkových luskov

Postup na klasický marhuľový džem

  1. Dobre vyčistite tepelne odolné poháre na džem.
  2. Marhule dobre umyte, aby ste odstránili prach a iné častice.
  3. Umyté marhule rozpoľte a zbavte kôstok.
  4. Kôru z citróna nastrúhajte na strúhadle.
  5. Z citrónov vyžmýkajte šťavu.
  6. Vanilkový struk stlačte nožom na plocho, potom ho rozrežte a dužinu zo struku zoškrabte.
  7. Do hrnca nalejte citrónovú šťavu, pridajte citrónovú kôru a vyškrabaný vanilkový struk.
  8. Pridajte pripravené a odkôstkované polovice marhúľ.
  9. Na 3 kg marhúľ použite 1,5 kg želírovacieho cukru.
  10. Marhule a ostatné prísady pomaly priveďte za stáleho miešania do varu.
  11. Marhuľový džem varte na miernom ohni aspoň 20 minút, neustále miešajte, kým ovocie nezmäkne.
  12. Uvarený marhuľový džem rozmixujte na pyré.
  13. Pripravený horúci marhuľový džem opatrne nalejte do tepelne odolných pohárov pomocou naberačky.
  14. Okraje pohárov dobre očistite čistou utierkou.
  15. Poháre s horúcim džemom rýchlo uzavrite, aby sa vytvoril podtlak a džem zostal sterilný.
  16. Poháre prevráťte hore dnom, prikryte dekou a nechajte vychladnúť.
Okrem nátierky na pečivo má marhuľový lekvár množstvo ďalších možnosti využitia.

Kde sa hodí marhuľová marmeláda

Marhuľová marmeláda je nielen chutná, ale aj všestranne použiteľná. Okrem toho, že je výbornou raňajkovou nátierkou, možno ju použiť do rôznych pokrmov – sladkých aj slaných. Do slaných jedál vnáša sladký a zároveň pikantný nádych. Využijete ju ako:

Jednoduchý recept na marhuľový džem

Pripravte si marhuľový džem bez pektínu len z 3 ingrediencií. Sladká, štipľavá, ovocná marmeláda s použitím čerstvých alebo sušených marhúľ vhodná na uskladnenie v chladničke, mrazničke alebo v špajzy.

Suroviny na jednoduchý marhuľový džem

  • 12 šálok zrelých marhúľ
  • 7,5 šálok cukru
  • 1/3 šálky citrónovej šťavy

Postup na jednoduchý marhuľový džem

  1. Všetko sterilizujte (poháre, nástroje, pult). Umyte poháre a viečka v horúcej mydlovej vode, dobre ich opláchnite a nechajte odkvapkať a vysušiť.
  2. Do mrazničky vložte aj 2 až 3 malé tanieriky (na neskoršie testovanie želírovania džemu).
  3. Marhule umyte, osušte a zbavte kôstok (rozrežte ich na polovicu a vyberte kôstku), pričom odstráňte všetky pokazené plody. Odšťavte aj citróny.
  4. Rozpolené marhule, citrónovú šťavu a cukor preložte do veľkého, hlbokého a ťažkého hrnca z nehrdzavejúcej ocele (kvôli rovnomernému ohrevu/aby sa zabránilo pripáleniu) a na miernom ohni priveďte do varu. Neustále miešajte, aby sa cukor rozpustil.
  5. Džem varte, kým sa ovocie nerozpadne a zmes nezhustne (približne 25-30 minút). Neustále miešajte, aby ste zabránili pripáleniu. Zberajte iba penu z vrchu hrnca, keď sa vytvorí.
  6. Vyskúšajte, či je džem hotový.
  7. Pomocou teplomera: teplomer vložte vertikálne do stredu džemu, tak aby sa nedostal do kontaktu s hrncom. Teplota by mala dosiahnuť 104 ºC.
  8. Otestovať môžete aj pomocou zmrazeného taniera. Čajovú lyžičku džemu dajte na zmrazený tanier a vložte ho späť do mrazničky na 1 minútu. Stlačte okraj džemu špičkou prsta – mal by byť stuhnutý a po stlačení sa zvlniť.
  9. Ak džem dosiahol štádium gélu, je pripravený na zaváranie. Ak nie, džem varte ďalších 5 minút, potom zopakujte skúšku.
  10. Poháre bez viečok zohrejte v rúre.
  11. Do pohárov naberte alebo nalejte horúci džem, pričom na vrchu nechajte asi 0,5 cm medzery.
  12. Poklepte pohárom o kuchynský povrch, aby ste odstránili vzduchové bubliny.
  13. Okraje pohárov utrite čistou kuchynskou utierkou a na poháre nasaďte viečko a poriadne utesnite.
  14. Naplnené poháre vložte do hrnca a naplňte ho vodou takmer po vrch pohárov s džemom.
  15. Vodu priveďte do varu na stredne silnom ohni a nechajte sterilizovať 10 minút.
  16. Po dokončení sterilizácia nechajte poháre vychladnúť.
  17. Po vychladnutí skontrolujte tesnenie (stredná časť viečka by nemala po stlačení vyskočiť/vyskočiť).
  18. Netesniace preneste do chladničky a spotrebujte ako prvé.

Pozor: Ak znížite množstvo cukru alebo citrónu, recept na džem nebude bezpečný z hľadiska konzervovania a mohol by sa vám pokaziť.

Marhuľový lekvár s pečivom si môžete dopriať na raňajky aj počas dňa, ak vás prepadne chuť na sladké.

Marhuľový lekvár je vynikajúca a všestranná ovocná nátierka, obľúbená pre svoju jedinečnú chuť, jemnú štruktúru a zdravotné výhody. Ak obľubujete marhule, vychutnajte si ich aj čerstvé v lahodnom marhuľovom smoothie.

Marhuľový lekvár je skutočným potešením pre chuťové poháriky, či už si ho vychutnáte samostatne, ako polevu alebo ako prísadu do rôznych pokrmov. Vezmite si teda pohár lekváru a doprajte si neodolateľnú sladkosť tejto marhuľovej pochúťky.

Kategorie:

Džemy | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang