Marhuľový lekvár je chutná a všestranná ovocná nátierka, ktorá sa vyrába varením marhúľ s cukrom, kým nezhustne do gélovej konzistencie. Túto sladkú pochúťku si mnohí obľúbili pre jej výraznú chuť a jemnú konzistenciu.
Jednou z hlavných čŕt marhuľového lekváru je jeho jedinečná chuť. Marhule sú prirodzene sladké s jemnou kyslosťou, ktorá marmeláde dodáva šmrnc. Ovocie je bohaté na prírodné cukry a má výraznú kvetinovú vôňu, ktorá sa uvoľňuje počas varenia. Táto kombinácia chutí vytvára lahodnú nátierku.
Zdravotné benefity marhúľ
Marhuľová marmeláda má okrem skvelej chuti a štruktúry aj množstvo zdraviu prospešných látok. Marhule sú bohatým zdrojom vlákniny, vitamínu A a vitamínu C.
Obsah vlákniny napomáha tráveniu a podporuje zdravé črevá.
Vitamín A podporuje dobré zdravie očí a vitamín C posilňuje imunitný systém.
Okrem toho sú marhule plné antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť telo pred poškodením buniek škodlivými voľnými radikálmi.
Marhuľový lekvár recept
Tento recept je radostným odvarom z marhúľ, cukru a citróna, dochutený tajnou prísadou – Earl Grey. Earl Grey je zmesou čierneho čaju a bergamotovej silice, ktorá dodáva marhuľovému lekváru jedinečnú chuť a arómu.
Suroviny na marhuľový lekvár
- 8 šálok nakrájaných marhúľ bez kôstok
- 4 šálky kryštálového cukru
- ¼ šálky čerstvej citrónovej šťavy
- 1 vrecúško čaju Earl Grey
Postup na marhuľový lekvár
- Pripravte si poháre na zaváranie – vložte viečka a poháre do stredne veľkej misy a zalejte ich vriacou vodou. Nechajte odstáť 10 minút alebo dajte umyť do umývačky riadu.
- Všetky prísady dajte do veľkého hrnca s hrubým dnom a premiešajte.
- Postavte na stredný oheň a často miešajte, kým zmes nezačne bublať a peniť, približne 25 minút.
- Pred spracovaním do sterilizovaných pohárov odstráňte čajové vrecúško.
- Ak chcete mať lekvár celkom jemný rozmixujte ho ponorným mixérom.
- Umiestnite poháre na čistú pracovnú plochu. Na vrch pohára položte sterilizovaný lievik a pomocou sterilizovanej naberačky do nej naberajte uvarený džem.
- Na vrchu nechajte 0,5 cm voľného miesta.
- Vlhkou papierovou utierkou odstráňte džem z okraja pohára. Jemne poklepte pohármi o pracovnú plochu, aby ste odstránili vzduchové bubliny.
- Nasaďte sterilizované viečko a dôkladne utesnite.
- Postup opakujte, kým sa nenaplnia všetky poháre.
- Naplnené poháre preložte do vriacej vody a sterilizujte 10 minút.
- Opatrne vyberte poháre z hrnca, položte ich na pracovnú plochu a nechajte 24 hodín vychladnúť.
- Skontrolujte viečka, ak sa vyvýšený stred prehĺbi, znamená to bezpečné utesnenie.
Varianty prípravy marhuľového lekváru
Nebojte sa experimentovať s prísadami a vyskúšajte ďalšie skvelé príchute marhuľového lekváru. Pridať môžete:
- trochu amaretta alebo rumu
- trochu pomarančovej kôry
- kvety levandule – len jednotlivé kvety na vňati alebo v čajovom vajíčku (po varení odstrániť)
- trochu čerstvého rozmarínu (po varení odstrániť vetvičku)
Recept na klasický marhuľový džem
Tento marhuľový džem je pripravený klasickým spôsobom s konzervačným cukrom. Marhuľový džem je mimoriadne obľúbený pre rovnováhu sladkosti a kyslosti ovocia, v ktorom cítiť chuť slnka.
Džem varený so želírovacím cukrom má trvanlivosť viac ako jeden rok, pri dodržaní sterilných podmienok. Chutnú nátierku na váš raňajkový stôl tak máte v zásobe na dlhý čas.
Suroviny na klasický marhuľový džem
- 3 kg marhúľ
- 1,5 kg želírovacieho cukru (džemový cukor 2:1) napr. Dr. Oetker
- 3 ks citrónov (šťava a citrónová drť z kôry bio citrónov)
- 2 ks vanilkových luskov
Postup na klasický marhuľový džem
- Dobre vyčistite tepelne odolné poháre na džem.
- Marhule dobre umyte, aby ste odstránili prach a iné častice.
- Umyté marhule rozpoľte a zbavte kôstok.
- Kôru z citróna nastrúhajte na strúhadle.
- Z citrónov vyžmýkajte šťavu.
- Vanilkový struk stlačte nožom na plocho, potom ho rozrežte a dužinu zo struku zoškrabte.
- Do hrnca nalejte citrónovú šťavu, pridajte citrónovú kôru a vyškrabaný vanilkový struk.
- Pridajte pripravené a odkôstkované polovice marhúľ.
- Na 3 kg marhúľ použite 1,5 kg želírovacieho cukru.
- Marhule a ostatné prísady pomaly priveďte za stáleho miešania do varu.
- Marhuľový džem varte na miernom ohni aspoň 20 minút, neustále miešajte, kým ovocie nezmäkne.
- Uvarený marhuľový džem rozmixujte na pyré.
- Pripravený horúci marhuľový džem opatrne nalejte do tepelne odolných pohárov pomocou naberačky.
- Okraje pohárov dobre očistite čistou utierkou.
- Poháre s horúcim džemom rýchlo uzavrite, aby sa vytvoril podtlak a džem zostal sterilný.
- Poháre prevráťte hore dnom, prikryte dekou a nechajte vychladnúť.
Kde sa hodí marhuľová marmeláda
Marhuľová marmeláda je nielen chutná, ale aj všestranne použiteľná. Okrem toho, že je výbornou raňajkovou nátierkou, možno ju použiť do rôznych pokrmov – sladkých aj slaných. Do slaných jedál vnáša sladký a zároveň pikantný nádych. Využijete ju ako:
- nátierku na toasty, vianočku, najlepší chlieb a iné pečivo
- náplň alebo polevu do koláčov, zákuskov a torty
- polevu na mäso
- do šalátových dressingov
- do marinád a omáčok
- polevu na palacinky, wafle alebo francúzske toasty
- polevu na jogurt, ovsené kaše alebo pudingy
- náplň do croissatnov alebo muffinov
Jednoduchý recept na marhuľový džem
Pripravte si marhuľový džem bez pektínu len z 3 ingrediencií. Sladká, štipľavá, ovocná marmeláda s použitím čerstvých alebo sušených marhúľ vhodná na uskladnenie v chladničke, mrazničke alebo v špajzy.
Suroviny na jednoduchý marhuľový džem
- 12 šálok zrelých marhúľ
- 7,5 šálok cukru
- 1/3 šálky citrónovej šťavy
Postup na jednoduchý marhuľový džem
- Všetko sterilizujte (poháre, nástroje, pult). Umyte poháre a viečka v horúcej mydlovej vode, dobre ich opláchnite a nechajte odkvapkať a vysušiť.
- Do mrazničky vložte aj 2 až 3 malé tanieriky (na neskoršie testovanie želírovania džemu).
- Marhule umyte, osušte a zbavte kôstok (rozrežte ich na polovicu a vyberte kôstku), pričom odstráňte všetky pokazené plody. Odšťavte aj citróny.
- Rozpolené marhule, citrónovú šťavu a cukor preložte do veľkého, hlbokého a ťažkého hrnca z nehrdzavejúcej ocele (kvôli rovnomernému ohrevu/aby sa zabránilo pripáleniu) a na miernom ohni priveďte do varu. Neustále miešajte, aby sa cukor rozpustil.
- Džem varte, kým sa ovocie nerozpadne a zmes nezhustne (približne 25-30 minút). Neustále miešajte, aby ste zabránili pripáleniu. Zberajte iba penu z vrchu hrnca, keď sa vytvorí.
- Vyskúšajte, či je džem hotový.
- Pomocou teplomera: teplomer vložte vertikálne do stredu džemu, tak aby sa nedostal do kontaktu s hrncom. Teplota by mala dosiahnuť 104 ºC.
- Otestovať môžete aj pomocou zmrazeného taniera. Čajovú lyžičku džemu dajte na zmrazený tanier a vložte ho späť do mrazničky na 1 minútu. Stlačte okraj džemu špičkou prsta – mal by byť stuhnutý a po stlačení sa zvlniť.
- Ak džem dosiahol štádium gélu, je pripravený na zaváranie. Ak nie, džem varte ďalších 5 minút, potom zopakujte skúšku.
- Poháre bez viečok zohrejte v rúre.
- Do pohárov naberte alebo nalejte horúci džem, pričom na vrchu nechajte asi 0,5 cm medzery.
- Poklepte pohárom o kuchynský povrch, aby ste odstránili vzduchové bubliny.
- Okraje pohárov utrite čistou kuchynskou utierkou a na poháre nasaďte viečko a poriadne utesnite.
- Naplnené poháre vložte do hrnca a naplňte ho vodou takmer po vrch pohárov s džemom.
- Vodu priveďte do varu na stredne silnom ohni a nechajte sterilizovať 10 minút.
- Po dokončení sterilizácia nechajte poháre vychladnúť.
- Po vychladnutí skontrolujte tesnenie (stredná časť viečka by nemala po stlačení vyskočiť/vyskočiť).
- Netesniace preneste do chladničky a spotrebujte ako prvé.
Pozor: Ak znížite množstvo cukru alebo citrónu, recept na džem nebude bezpečný z hľadiska konzervovania a mohol by sa vám pokaziť.
Marhuľový lekvár je vynikajúca a všestranná ovocná nátierka, obľúbená pre svoju jedinečnú chuť, jemnú štruktúru a zdravotné výhody. Ak obľubujete marhule, vychutnajte si ich aj čerstvé v lahodnom marhuľovom smoothie.
Marhuľový lekvár je skutočným potešením pre chuťové poháriky, či už si ho vychutnáte samostatne, ako polevu alebo ako prísadu do rôznych pokrmov. Vezmite si teda pohár lekváru a doprajte si neodolateľnú sladkosť tejto marhuľovej pochúťky.