Kulinárske dedičstvo Švajčiarska je rozmanité a prvotriedne. Tento moderný recept spája švajčiarske syrové fondue s perlovými krúpami, čerstvým mangoldom a aromatickými bylinkami. Na červenej repe naservírovaná zavinutá lahôdka s delikatesným syrom Vacherin Frigourgeois je naozaj chuťovým zážitkom pre gurmánov.
Prísady:
- 1 veľký mangold
- 1 hrsť mini mangoldov
- 1 hrsť perlových krúp
- 400 ml zeleninového vývaru
- 2 uvarené hľuzy červenej repy
- 125 g syra Vacherin Fribourgeois
- 3 mini karotky
- 1 polievková lyžica slnečnicového oleja
- 3 reďkovky
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 50 g masla
- 1 štipka muškátového orieška
- 1 polievková lyžica píniových semienok
- zmes čerstvých byliniek
- himalájska soľ
- farebná zmes korenia
Príprava plnky:
Zeleninový vývar zohrejeme a uvaríme v ňom perlové krúpy. Medzitým umyjeme a nakrájame reďkovky a mini karotky. Cibuľu i cesnak jemne nakrájame a opečieme ich spolu s uvarenými krúpami na rozpálenom masle. Pridáme k nim postrúhaný vacherin. Švajčiarsky syr sa roztopí, spojí sa s krúpami a vytvorí hmotu, ktorou budeme plniť mangoldové závitky. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
Príprava závitkov:
5 veľkých mangoldových listov krátko namočíme do slanej vody. Potom do stredu každého listu naložíme syrovú plnku, vonkajšie strany založíme a zrolujeme. Závitky krátko pečieme v rúre pri 100 stupňoch. Nakrájame červenú repu a zmiešame s mangoldom a mini mangoldmi. Následne šalát dochutíme slnečnicovým olejom, soľou a korením.
Servírovanie:
Repový šalát tvorí podklad na tanieri, na ktorý dekoratívne uložíme mangoldové závitky. Na záver ozdobíme trochou postrúhanej červenej repy.