Tento recept na makaróny so syrom patrí medzi obľúbené rodinné recepty. Je neskutočne syrový, krémový a s chrumkavo zapečenou kôrkou. Možno podávať ako hlavné jedlo alebo aj ako prílohu.
Suroviny
- 2 šálky hrubej strúhanky
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- ¼ šálky strúhaného syra pecorino
- 1,5 kg makarónov
- 4 lyžice masla
- ¼ šálky hladkej múky
- 4 šálky plnotučného mlieka
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička dijonskej horčice
- ½ lyžičky údenej papriky
- ½ lyžičky morskej soli
- 4 šálky syra čedar, nastrúhaného
- 4 šálky strúhaného syra Gruyère
- mleté čierne korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 220 °C a maslom vymastite pekáč s rozmermi 23×33 cm.
- Do malej misky dajte strúhanku a olivový olej. Premiešajte, aby sa strúhanka pokryla, potom pridajte syr pecorino a premiešajte.
- Priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou. Pripravte makaróny podľa návodu na obale, pričom ich uvarte minútu pred dosiahnutím stavu al dente. Sceďte ich a pokvapkajte olivovým olejom, aby sa nezlepili.
- V inom veľkom hrnci rozpusťte maslo na strednom ohni. Pridajte múku a za stáleho šľahania varte, kým zmes nezíska svetlo zlatohnedú farbu, približne 4 minúty. Pomaly zašľahajte mlieko. Pridajte pretlačený cesnak, horčicu, papriku, soľ a niekoľko štipiek korenia a za stáleho šľahania priveďte do varu.
- Pridajte syry čedar a Gruyère a šľahajte, kým sa nerozpustia. Za častého šľahania varte na miernom ohni 6 až 8 minút, alebo kým omáčka mierne nezhustne. Pridajte uvarené cestoviny a premiešajte ich.
- Preneste ich do pripravenej zapekacej misy a posypte zmesou strúhanky. Pečte, kým nie je posýpka chrumkavá a syr bublinkuje, približne 20 minút.