Hlavné jedláRecepty

Recept na makaróny so syrom

Tento recept na makaróny so syrom patrí medzi obľúbené rodinné recepty. Je neskutočne syrový, krémový a s chrumkavo zapečenou kôrkou. Možno podávať ako hlavné jedlo alebo aj ako prílohu.

Suroviny

  • 2 šálky hrubej strúhanky
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • ¼ šálky strúhaného syra pecorino
  • 1,5 kg makarónov
  • 4 lyžice masla
  • ¼ šálky hladkej múky
  • 4 šálky plnotučného mlieka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • ½ lyžičky údenej papriky
  • ½ lyžičky morskej soli
  • 4 šálky syra čedar, nastrúhaného
  • 4 šálky strúhaného syra Gruyère
  • mleté čierne korenie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 220 °C a maslom vymastite pekáč s rozmermi 23×33 cm.
  2. Do malej misky dajte strúhanku a olivový olej. Premiešajte, aby sa strúhanka pokryla, potom pridajte syr pecorino a premiešajte.
  3. Priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou. Pripravte makaróny podľa návodu na obale, pričom ich uvarte minútu pred dosiahnutím stavu al dente. Sceďte ich a pokvapkajte olivovým olejom, aby sa nezlepili.
  4. V inom veľkom hrnci rozpusťte maslo na strednom ohni. Pridajte múku a za stáleho šľahania varte, kým zmes nezíska svetlo zlatohnedú farbu, približne 4 minúty. Pomaly zašľahajte mlieko. Pridajte pretlačený cesnak, horčicu, papriku, soľ a niekoľko štipiek korenia a za stáleho šľahania priveďte do varu.
  5. Pridajte syry čedar a Gruyère a šľahajte, kým sa nerozpustia. Za častého šľahania varte na miernom ohni 6 až 8 minút, alebo kým omáčka mierne nezhustne. Pridajte uvarené cestoviny a premiešajte ich.
  6. Preneste ich do pripravenej zapekacej misy a posypte zmesou strúhanky. Pečte, kým nie je posýpka chrumkavá a syr bublinkuje, približne 20 minút.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang