Pre tých, ktorých už omrzela klasická príprava grilovaného lososa, sme si pripravili maškrtu v podobe lososových placiek. Táto pochúťka je lahodná, sýta a jej príprava neuveriteľne jednoduchá. Stačí 30 minút a lososové koláčiky sú na svete.
Jediné ingrediencie, ktoré sú na tento recept bezpodmienečne, sú konzervovaný losos a vajcia. Ostatné ingrediencie sú veľmi flexibilné.
Ingrediencie
- 2 konzervy lososa bez kože a kostí
- 2 veľké vajcia
- 2 lyžice majonézy
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 2 lyžičky čerstvého mletého cesnaku
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- ½ lyžičky sušeného tymiánu
- ½ šálky nasekanej petržlenovej vňate
- ¼ šálky olivového oleja na vyprážanie
Postup
- Predhrejeme rúru na stupeň „udržiavanie tepla“.
- Dôkladne osušíme konzervy s lososom. Lososa vložíme do veľkej misy a dobre ho vidličkou rozkrájame na malé kúsky.
- Pridáme vajcia, majonézu, dijonskú horčicu, cesnak, kuchynskú soľ, čierne korenie a tymián. Dobre premiešame.
- Primiešame nasekanú petržlenovú vňať.
- Na veľkej 30 cm panvici s nepriľnavým povrchom zohrejeme olivový olej na strednom ohni asi 3 minúty.
- Pomocou naberačky na zmrzlinu prenesieme štyri kopčeky zmesi na panvicu a na nej ju jemne sploštíme.
- Varíme, kým nie sú placky dobre opečené a chrumkavé, asi 3 minúty z každej strany.
- Uvarené placky vložíme do rúry, aby sa udržali v teple, kým budete pripravovať druhú dávku.
Tipy:
- Lososa naozaj dobre osušte.
- Lososa dobre ho rozklepte vidličkou.
- Použite veľké vajcia.
- Prísady dôkladne premiešajte.
Ako podávať lososové placky?
Toto rýchle a bezmäsité jedlo môžeme podávať s trochou tatárskej omáčky či dijonskej horčice. Čo sa týka prílohy, ideálnou voľbou je šalát caprese, karfiol pokvapkaný olivovým olejom a citrónovou šťavou či vyprážané paradajky. Ak máte chuť na niečo menej tradičné, špargľou nič nepokazíte.