Tento lahodný recept je hotový za 120 minút a z nižšie uvedených ingrediencií ho môže pripraviť až pre 6 osôb.
Ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja
- 6 vykostených kuracích stehien bez kože, jemne nakrájaných
- soľ a čerstvé mleté korenie
- 75 g nadrobno nakrájanej šalotky
- 1 lyžice mletého cesnaku
- 180 ml suchého bieleho vína
- 2 lyžičky nadrobno nasekaných čerstvých listov rozmarínu
- 450 g linguine
- 50 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
- 96 ml domácej omáčky marinara
Domáca omáčka marinara:
- 120 ml extra panenského olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 2 malé cibule, nakrájané nadrobno
- 2 stonky zeleru, jemne nasekané
- 2 mrkvy, ošúpané a nadrobno nakrájané
- 1/2 lyžičky morskej soli a viac podľa chuti
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia a viac podľa chuti
- 900 g konzervy drvených paradajok
- 2 sušené bobkové listy
Postup
- Olej rozohrejte vo veľkej panvici na stredne silnom ohni.
- Pridajte kurča, osoľte, okoreňte a varte, kým sa šťava neodparí a kurča nie je zlatisté, približne 10 minút.
- Pridajte šalotku a cesnak a restujte, kým nezmäknú, približne dve minúty.
- Pridajte víno a miešajte, aby ste zoškrabali všetky hnedé kúsky na dne panvice.
- Pridajte rozmarín a dobre premiešajte.
- Pridajte omáčku marinara a priveďte do varu.
- Znížte teplotu na stredne nízku a mierne varte, kým sa chute nezmiešajú, približne 10 minút.
- Medzitým priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou.
- Pridajte linguine a za občasného miešania varte, kým nie sú al dente, približne 8 minút.
- Sceďte a nechajte si 240 ml tekutiny z varenia.
- Linguine pridajte k ragú a premiešajte, aby sa obalilo, pričom pridajte trochu vyhradenej tekutiny na varenie, aby sa zvlhčilo.
- Cestoviny preložte do veľkej servírovacej misy. Posypte parmezánom a podávajte.
Omáčka marinara 2 litre:
- Na stredne silnom plameni rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte, kým cibuľa nie je priesvitná, približne 10 minút.
- Pridajte zeler, mrkvu a po 1/2 lyžičky soli a korenia. Restujte, kým všetka zelenina nezmäkne, približne 10 minút.
- Pridajte paradajky a bobkové listy a nechajte variť na miernom ohni, kým omáčka nezhustne, približne jednu hodinu.
- Bobkový list odstráňte a vyhoďte. Omáčku podľa chuti ešte dochuťte soľou a korením.
- Omáčku môžete pripraviť deň vopred. Nechajte ju vychladnúť, potom ju prikryte a uložte do chladničky. Pred použitím ju znovu zohrejte na miernom ohni.