ReceptyVegan/Vegetarian

Jednoduchý recept na letnú zeleninu

Tento výdatný, syrový zeleninový gratin je plný štyroch druhov zeleniny a je ideálny na letnú večeru.

Ingrediencie

Na polevu:

  • 1/4 pohára strúhanky
  • 1/3 šálky strúhaného parmezánu
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 lyžičky jemne nasekaných čerstvých petržlenových listov
  • 2 lyžičky jemne nasekaných čerstvých tymiánových listov

Na gratinovanie:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 2 stredne veľké žlté tekvice
  • 3 až 4 slivkové alebo rímske paradajky
  • 1/4 šálky olivového oleja, rozdelené
  • 1 a 1/4 lyžičky soli, rozdelené
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
  • 1/2 stredne veľká oranžová paprika, rozpolená a nakrájaná na tenké plátky
  • 3 strúčiky cesnaku, mletého

Počet porcií: 4-6

Postup

  1. Umiestnite mriežku do stredu rúry a ohrejte ju na 190 °C. Zapekaciu misu zľahka potrite olejom, odložte.
  2. Na prípravu polevy dajte všetky prísady do malej misky a premiešajte, kým sa nespoja.
  3. Pomocou ostrého noža nakrájajte cuketu, žltú tekvicu a paradajky priečne na kolieska. Vložte ich do veľkej misy, pridajte 2 lyžice oleja, 1 lyžičku soli a korenie. Premiešajte a nechajte bokom.
  4. Zvyšné 2 lyžice oleja rozohrejte na veľkej panvici na strednom ohni, kým sa nezačne trblietať. Pridajte cibuľu, papriku a zvyšnú 1/4 lyžičky soli.
  5. Za občasného miešania varte, kým cibuľa nezmäkne a ľahko nezhnedne (10 až 12 minút). Vmiešajte cesnak a varte, kým sa nerozvonia (približne 1 minútu).
  6. Cibuľovú zmes preneste do zapekacej misy a rozložte ju do rovnomernej vrstvy. Na cibuľu poukladajte plátky cukety, žltej tekvice a paradajok, pričom ich ukladajte po stranách a plátky striedajte. Vrch posypte zmesou strúhanky. Pevne prikryte alobalom.
  7. Pečte 30 minút. Odokryte a pečte, kým zelenina nezmäkne a okraje aj poleva nezhnednú, ďalších 15 až 20 minút.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang