Tento výdatný, syrový zeleninový gratin je plný štyroch druhov zeleniny a je ideálny na letnú večeru.
Ingrediencie
Na polevu:
- 1/4 pohára strúhanky
- 1/3 šálky strúhaného parmezánu
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 lyžičky jemne nasekaných čerstvých petržlenových listov
- 2 lyžičky jemne nasekaných čerstvých tymiánových listov
Na gratinovanie:
- 2 stredne veľké cukety
- 2 stredne veľké žlté tekvice
- 3 až 4 slivkové alebo rímske paradajky
- 1/4 šálky olivového oleja, rozdelené
- 1 a 1/4 lyžičky soli, rozdelené
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 malá cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 1/2 stredne veľká oranžová paprika, rozpolená a nakrájaná na tenké plátky
- 3 strúčiky cesnaku, mletého
Počet porcií: 4-6
Postup
- Umiestnite mriežku do stredu rúry a ohrejte ju na 190 °C. Zapekaciu misu zľahka potrite olejom, odložte.
- Na prípravu polevy dajte všetky prísady do malej misky a premiešajte, kým sa nespoja.
- Pomocou ostrého noža nakrájajte cuketu, žltú tekvicu a paradajky priečne na kolieska. Vložte ich do veľkej misy, pridajte 2 lyžice oleja, 1 lyžičku soli a korenie. Premiešajte a nechajte bokom.
- Zvyšné 2 lyžice oleja rozohrejte na veľkej panvici na strednom ohni, kým sa nezačne trblietať. Pridajte cibuľu, papriku a zvyšnú 1/4 lyžičky soli.
- Za občasného miešania varte, kým cibuľa nezmäkne a ľahko nezhnedne (10 až 12 minút). Vmiešajte cesnak a varte, kým sa nerozvonia (približne 1 minútu).
- Cibuľovú zmes preneste do zapekacej misy a rozložte ju do rovnomernej vrstvy. Na cibuľu poukladajte plátky cukety, žltej tekvice a paradajok, pričom ich ukladajte po stranách a plátky striedajte. Vrch posypte zmesou strúhanky. Pevne prikryte alobalom.
- Pečte 30 minút. Odokryte a pečte, kým zelenina nezmäkne a okraje aj poleva nezhnednú, ďalších 15 až 20 minút.