Recepty

Laktačné sušienky – recept

Hoci neexistuje veľa lekárskych štúdií, ktoré by potvrdzovali, že konzumácia laktačných sušienok môže zvýšiť prísun materského mlieka. Tri kľúčové suroviny obsiahnuté v týchto sušienkach majú pozitívny vplyv na laktáciu. Ide o ľanovú múčku, ovsené vločky a pivovarské kvasnice. Navyše poskytujú prísun bielkovín, vitamínov skupiny B, železa a ďalších živín, ktoré sú v období dojčenia pre ženský organizmus dôležité.

Suroviny

  • ⅔ šálky hladkej múky
  • ¼ šálky pivovarských kvasníc
  • ¼ šálky ľanovej múčky
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • ½ lyžičky soli
  • ½ šálky masla
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • ½ šálky hnedého cukru
  • 1 veľké vajce
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 a ½ šálky ovsených vločiek
  • ½ šálky sušených fíg alebo hrozienok
  • ⅓ šálky strúhaného kokosu
  • polosladká alebo horká čokoláda
  • 2 lyžice mandlí nakrájaných na plátky
  • vločková morská soľ

Postup

  1. Predhrejte rúru na 170 °C.
  2. V stredne veľkej miske premiešajte múku, pivovarské kvasnice, ľanovú múčku, škoricu, sódu bikarbónu a kuchynskú soľ.
  3. Pomocou elektrického mixéra na strednej rýchlosti vyšľahajte maslo, kryštálový cukor a hnedý cukor.
  4. Pridajte vajce a vanilkový extrakt a šľahajte, kým sa nespoja a nezískajú hladkú konzistenciu, približne 30 sekúnd.
  5. Postupne pridajte suché prísady a miešajte na nízkych otáčkach.
  6. Na koniec pridajte ovsené vločky, figy, kokos a nalámanú čokoládu a miešajte, kým sa rovnomerne nerozložia.
  7. Misku prikryte a cesto nechajte 30 minút odstáť.
  8. Pomocou naberačky na sušienky odoberajte z cesta a ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  9. Do sušienok rovnomerne vtlačte mandle a posypte morskou soľou.
  10. Pečte sušienky, pričom v polovici pečenia otočte plech, kým okraje nie sú pevné a zlatohnedé, približne 18 až 22 minút.
  11. Pred konzumáciou nechajte sušienky na plechu vychladnúť aspoň 15 minút.
  12. Z receptu získate asi 12 kusov sušienok. Upečené skladujte vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang