Tekvica je výborným pomocníkom na schudnutie. Obsahuje totiž veľké množstvo tekutín a bráni zadržiavaniu vody v organizme. Uľahčuje vylučovanie škodlivín a tukov a tým zmierňuje celulitídu. No neznie to báječne?
Recept pre 4 osoby
Potrebujeme:
- jednu stredne veľkú hokkaido tekvicu ( cca 900 g)
- 1 šálku ryže na rizoto (Arborio ryža)
- 900 ml zeleninového bujónu
- 1/2 šálky suchého bieleho vína
- 2 stredne veľké šalotky alebo cibuľu
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 3 veľké polievkové lyžice masla
- 2 polievkové lyžice medu
- 1/2 šálky nasekanej petržlenovej vňate
- soľ a korenie
Najprv si pripravíme zeleninový bujón, ktorý zarobíme z Bio prášku. (Kupujeme ho v DM-Markete.)
Rúru zohrejeme na 220°C. Očistíme tekvicu, nakrájame na cca 1 cm kocky, ktoré poukladáme na plech na papier na pečenie. Pokvapkáme 2 lyžicami olivového oleja, osolíme, okoreníme a dáme na 15 minút piecť. Po 15 minútach tekvicu pokvapkáme 2 lyžicami medu, uistíme sa, že sa ho ušlo každému kúsku a dáme piecť na ďalších 15 minút.
Medzitým ako sa nám tekvica pečie rozohrejeme 1 lyžicu olivového oleja s 1 lyžicou masla vo veľkej panvici alebo hrnci a opražíme šalotku. Po cca 1-2 minútach pridáme ryžu, ktorú opražíme asi minútku kým nepustí svoju orieškovú arómu.
Pridáme biele víno a miešame pokiaľ sa nám tekutina nevyparí. Takto postupujeme aj s bujónom, ktorý postupne prilievame v niekoľkých dávkach za stáleho miešania. Po cca 20 – 30 minútach by ryža mala absorbovať všetku tekutinu a zmäknúť. Ak sa vám bude zdať pritvrdá môžete pridať vodu.
V záverečnej fáze do ryže vmiešame zvyšné 2 lyžice masla, petržlenovú vňať a opečené tekvicové kocky.
Rizoto ozdobíme petržlenovými lístkami alebo nasekanou vňaťou.
Možno sa vám bude zdať státie pri šporáku a neustále miešanie zdĺhavé, ale verte nám. Bude to stáť zato!
Tip: pre tých, ktorý máte radi rozmanité chuti, môžete do pečúcej sa tekvice pridať trochu nastrúhaného zázvoru.