Toto krémové, hlboko ochutené kuracie jedlo je úžasné podávané s vaječnými rezancami alebo ryžovým pilafom. Vyskúšajte a presvedčte sa, ako najviac bude chutiť vám.
Ingrediencie
- 1 balenie mrazeného špenátu
- 1 stredne veľká sladká alebo žltá cibuľa
- 100 g na plátky nakrájaného prosciutta
- 1/8 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška (nepovinné)
- 4 veľké vykostené kuracie prsia bez kože (spolu 2 až 2 a 3/4 kg)
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 2 lyžice nesoleného masla
- 1 a 1/2 šálky suchého bieleho vína, plus ďalšie podľa potreby
- 1 a 1/2 šálky hustej smotany
- uvarené vaječné rezance, cestoviny alebo ryžový pilaf, na podávanie
Počet porcií: 4
Postup
- Rozmrazte 500 g mrazeného špenátu podľa pokynov na obale. Preneste ho do čistej kuchynskej utierky, zrolujte ho do uteráka a vytlačte z neho všetku prebytočnú vlhkosť. Preneste ho do kuchynského robota vybaveného nadstavcom s nožmi a trochu ho potlačte na jednu stranu.
- Nahrubo nakrájajte 1 stredne veľkú sladkú alebo žltú cibuľu a pridajte ju do kuchynského robota. Pridajte 100 g šunky a 1/8 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška, ak ho používate.
- Zmes spracovávajte, kým nie je ako hustá omáčka – pesto, hladká a trochu lepkavá, pričom podľa potreby zastavte a gumovou stierkou oškrabte steny.
- Nastrihajte 16 kusov kuchynského špagátu. Naklepte 4 kuracie prsia: vložte do galónového vrecka so zipsom, uzavrite ho a vytlačte z neho čo najviac vzduchu. Plochou stranou tĺčika na mäso, valčekom alebo malou panvicou udierajte na rovnomernú hrúbku 0,5 cm. Sploštené kuracie prsia odložte bokom a postup zopakujte so zvyšnými prsiami.
- Kuracie prsia položte na dosku na krájanie hladkou stranou nadol a okoreňte 1 čajovou lyžičkou kuchynskej soli a 1/2 lyžičky čierneho korenia. Každé prsia pozdĺžne rozrežte na polovicu. Na každý kúsok rozotrite asi 2 a 1/2 lyžice špenátovej náplne, pričom na okrajoch nechajte trochu okraja. Náplň vám zostane a neskôr ju pridáte do omáčky.
- Každý kúsok pevne stočte do závitku a začnite na kratšom konci. Každý kotlet obviažte 2 kusmi kuchynského špagátu, aby ste ho upevnili. Prebytočný špagát odstrihnite. Zvitky preložte na veľký tanier.
- Na 25 cm vysokej panvici alebo v holandskej rúre rozpustite 2 lyžice nesoleného masla na strednom ohni. Pridajte polovicu roliek a opekajte ich z niekoľkých strán, spolu 6 až 8 minút. Vráťte na tanier a opečte zvyšné rolky.
- Do panvice pridajte 1 a 1/2 šálky suchého bieleho vína a drevenou lyžicou zoškrabte zo dna pripálené kúsky. Vráťte kurča aj s prípadnou nahromadenou šťavou do panvice. V prípade potreby pridajte viac vína, aby sa dostalo asi do 3/4 bokov kurčaťa.
- Prikryte mierne pootvorenou pokrievkou a varte 30 minút. Odkryte, pridajte zvyšnú špenátovú náplň a jemne premiešajte. Obráťte kurča, opäť prikryte mierne pootvorenou pokrievkou a varte ešte 15 minút.
- Pomocou klieští preložte kurča na čistú dosku alebo tanier. Odrežte a odstráňte všetky špagáty. Do omáčky pridajte 1 1/2 šálky hustej smotany a priveďte ju do varu. Vráťte kurča a prípadnú nahromadenú šťavu do panvice a varte, kým sa chute nespoja, 5 až 10 minút. Omáčku ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou.
- Kuracie mäso a omáčku podávajte na uvarenej ryži, vaječných rezancoch alebo cestovinách.