Hlavné jedláRecepty

Recept na kuracie rolky so špenátom a prosciuttom

Toto krémové, hlboko ochutené kuracie jedlo je úžasné podávané s vaječnými rezancami alebo ryžovým pilafom. Vyskúšajte a presvedčte sa, ako najviac bude chutiť vám.

Ingrediencie

  • 1 balenie mrazeného špenátu
  • 1 stredne veľká sladká alebo žltá cibuľa
  • 100 g na plátky nakrájaného prosciutta
  • 1/8 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška (nepovinné)
  • 4 veľké vykostené kuracie prsia bez kože (spolu 2 až 2 a 3/4 kg)
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 2 lyžice nesoleného masla
  • 1 a 1/2 šálky suchého bieleho vína, plus ďalšie podľa potreby
  • 1 a 1/2 šálky hustej smotany
  • uvarené vaječné rezance, cestoviny alebo ryžový pilaf, na podávanie

Počet porcií: 4

Postup

  1. Rozmrazte 500 g mrazeného špenátu podľa pokynov na obale. Preneste ho do čistej kuchynskej utierky, zrolujte ho do uteráka a vytlačte z neho všetku prebytočnú vlhkosť. Preneste ho do kuchynského robota vybaveného nadstavcom s nožmi a trochu ho potlačte na jednu stranu.
  2. Nahrubo nakrájajte 1 stredne veľkú sladkú alebo žltú cibuľu a pridajte ju do kuchynského robota. Pridajte 100 g šunky a 1/8 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška, ak ho používate.
  3. Zmes spracovávajte, kým nie je ako hustá omáčka – pesto, hladká a trochu lepkavá, pričom podľa potreby zastavte a gumovou stierkou oškrabte steny.
  4. Nastrihajte 16 kusov kuchynského špagátu. Naklepte 4 kuracie prsia: vložte do galónového vrecka so zipsom, uzavrite ho a vytlačte z neho čo najviac vzduchu. Plochou stranou tĺčika na mäso, valčekom alebo malou panvicou udierajte na rovnomernú hrúbku 0,5 cm. Sploštené kuracie prsia odložte bokom a postup zopakujte so zvyšnými prsiami.
  5. Kuracie prsia položte na dosku na krájanie hladkou stranou nadol a okoreňte 1 čajovou lyžičkou kuchynskej soli a 1/2 lyžičky čierneho korenia. Každé prsia pozdĺžne rozrežte na polovicu. Na každý kúsok rozotrite asi 2 a 1/2 lyžice špenátovej náplne, pričom na okrajoch nechajte trochu okraja. Náplň vám zostane a neskôr ju pridáte do omáčky.
  6. Každý kúsok pevne stočte do závitku a začnite na kratšom konci. Každý kotlet obviažte 2 kusmi kuchynského špagátu, aby ste ho upevnili. Prebytočný špagát odstrihnite. Zvitky preložte na veľký tanier.
  7. Na 25 cm vysokej panvici alebo v holandskej rúre rozpustite 2 lyžice nesoleného masla na strednom ohni. Pridajte polovicu roliek a opekajte ich z niekoľkých strán, spolu 6 až 8 minút. Vráťte na tanier a opečte zvyšné rolky.
  8. Do panvice pridajte 1 a 1/2 šálky suchého bieleho vína a drevenou lyžicou zoškrabte zo dna pripálené kúsky. Vráťte kurča aj s prípadnou nahromadenou šťavou do panvice. V prípade potreby pridajte viac vína, aby sa dostalo asi do 3/4 bokov kurčaťa.
  9. Prikryte mierne pootvorenou pokrievkou a varte 30 minút. Odkryte, pridajte zvyšnú špenátovú náplň a jemne premiešajte. Obráťte kurča, opäť prikryte mierne pootvorenou pokrievkou a varte ešte 15 minút.
  10. Pomocou klieští preložte kurča na čistú dosku alebo tanier. Odrežte a odstráňte všetky špagáty. Do omáčky pridajte 1 1/2 šálky hustej smotany a priveďte ju do varu. Vráťte kurča a prípadnú nahromadenú šťavu do panvice a varte, kým sa chute nespoja, 5 až 10 minút. Omáčku ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou.
  11. Kuracie mäso a omáčku podávajte na uvarenej ryži, vaječných rezancoch alebo cestovinách.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang