Rezne sú overená klasika, ktorú môžete pripraviť z rôznych druhov mäsa. Vyskúšajte tieto kuracie podľa nášho receptu a pripravte si k ním aj omáčku.
Je čas na nové uspokojivé jedlo. Tento recept na kuracie rezne s našou domácou country omáčkou je známy aj ako „Country Fried Chicken“. Kura je opečené, vyprážané a potom zaliate aromatickou krémovou omáčkou. Je to obľúbené jedlo v južných štátoch USA.
V tomto recepte si zamilujete hrejivé a pikantné korenie – papriku, čierne korenie, cesnak a trochu kajenského korenia. V tomto recepte na kuracie rezne sa na marinovanie používa cmar. Vďaka tomu bude vaše vyprážané kura mimoriadne chrumkavé a ľahké. Navyše omáčka je krémová a výdatná, vďaka čomu každé sústo chutí ako v nebi.
Suroviny na kuracie rezne
- Vykostené kuracie prsia bez kože – naklepané na tenko a rovnomerne, aby sa rovnomerne vyprážali.
- Cmar – pomáha zmäkčiť kuracie mäso a dodáva mu lahodnú chuť.
- Suchá zmes – múka, paprika, kajenské korenie, cesnakový prášok, soľ a korenie. Vytvorí sa tak suchý chrumkavý obal na vyprážanie.
- Mokrá zmes – mlieko a vajcia skombinované tak, aby sa na nich suchá zmes prichytila.
- Olej na vyprážanie.
Domáca country omáčka
Country omáčka je biela omáčka, ktorej príprava je naozaj jednoduchá. Nemusíte kupovať tie práškové z obchodu. Použite prebytočný výpek z panvice, tam je ukryté to tajomstvo. Z panvice vyškrabte všetky hnedé kúsky, pridajte trochu kuracieho vývaru a potom rozšľahajte múku a priveďte do varu. Celá zmes sa zahustí a vznikne krémová, výdatná omáčka, ktorá je na nezaplatenie.
Recept na kuracie rezne s omáčkou
Kuracie rezne s vidieckou omáčkou sú skutočným rodinným favoritom. Chrumkavé vyprážané kurča v pikantnej krémovej omáčke. Večera ešte nikdy nevyzerala a nechutila tak dobre.
Ingrediencie na kuracie rezne s omáčkou
- 4 kuracie prsia rozdelené na polovicu
- 2 šálky cmaru
- 3 vajcia
- 1/2 šálky mlieka
- 2 šálky múky
- 1 lyžica papriky
- 1/2 lyžičky kajenského korenia alebo viac, ak máte radi pikantné
- 1/2 lyžice cesnakového prášku
- soľ a korenie
- olej na vyprážanie (môžete použiť arašidový olej, slnečnicový alebo repkový olej)
Na country omáčku:
- 1/4 šálky vyhradeného výpeku z panvice
- 4 lyžice múčnej zmesi
- 2 šálky kuracieho vývaru alebo bujónu
- 1/2 šálky mlieka
- soľ a korenie podľa chuti
Postup na kuracie rezne s omáčkou
- Každú polovicu kuracieho prsa naklepte na plocho, aby bola rovnomerne hrubá, urobte to opatrne, chcete, aby bola plochá, ale nie taká tenká, aby sa roztrhla (každý kúsok kuracieho mäsa by mal byť veľký ako vaša dlaň alebo o niečo menší).
- Kúsky kurčaťa vložte do misy a zalejte cmarom. Misu zakryte a vložte ju do chladničky aspoň na 3 hodiny (alebo cez noc).
- V hlbokom tanieri alebo plytkej miske rozšľahajte vajcia a mlieko, odložte bokom.
- V samostatnej plytkej miske zmiešajte múku, papriku, kajenské korenie, cesnakový prášok, soľ a korenie. Miešajte, kým sa dobre nespoja, a potom odoberte asi 4 polievkové lyžice suchej zmesi a odložte bokom (neskôr sa použijú na omáčku).
- Vyberte kurča z misy, oklepte z neho prebytočný cmar a každý kúsok rovnomerne obaľte v múčnej zmesi. Po obalení v múke ho zľahka oklepte, ponorte do zmesi vajec a mlieka a potom ho vložte späť do múčnej zmesi, čím ho dvakrát obalíte v múke.
- Kuracie mäso odložte na tanier alebo na papier na pečenie, kým nebude pripravené na vyprážanie.
- Do veľkej panvice pridajte olej, aby bola plná asi do 0,5 cm. Olej zohrievajte na stredne vysokej teplote, kým nedosiahne 350 stupňov.
- Každý kúsok kurčaťa pridajte do oleja bez preplnenia (možno to budete musieť robiť po častiach) a opekajte ho asi 3 – 4 minúty z každej strany alebo kým nie je prepečené a zvonka chrumkavé a zlatisté.
- Upečené kurča položte na chladiacu mriežku na plechu na pečenie, aby sa zachytil prebytočný olej. Umiestnite do teplej rúry (približne 200 stupňov), aby sa udržalo teplé, kým sa zvyšok kurčaťa nedopečie a vy ho nebudete môcť podávať.
- Na omáčku: Z panvice sceďte všetok olej okrem asi ¼ cm. Vyhradenú zmes múky všľahajte do oleja, kým sa olej nevstrebe. Pomaly zašľahajte kurací vývar a priveďte do varu.
- Neustále šľahajte a znížte teplotu na mierny ohrev. Keď omáčka začne hustnúť, pomaly za stáleho šľahania pridávajte mlieko (možno ho nebudete potrebovať celé), aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Podľa chuti pridajte soľ a korenie. Podávajte s kuracími rezňami.
Poznámky k receptu na kuracie rezne
Do času prípravy tohto receptu nezabudnite započítať 3 hodiny marinovania kuracích rezňov v cmare. Naplánujte si varenie podľa toho.
Nemáte cmar? Žiadny problém, stačí skombinovať 2 šálky plnotučného mlieka s 2 lyžicami citrónovej šťavy, aby ste získali podobnú chuť. Nebude to presne ako cmar, ale je to skvelá náhrada, keď ste v núdzi.
Uistite sa, že ste veľké kuracie prsia premasírovali (rozkrojili na polovicu) alebo ich rozbili tĺčikom na mäso, kým prsia nebudú hrubé asi pol centimetra, vtedy ich usmažíte za chvíľu.
Na tento recept na kuracie rezne sa hodí liatinová panvica. Kuracie rezne môžete tiež vyprážať vo fritéze, kým mäso nedosiahne vnútornú teplotu 165 stupňov.
Tipy k receptu na kuracie rezne
Na tomto recepte na kuracie rezne je výborné to, že ich nemusíte smažiť tak dlho, ako by ste museli vyprážať celé kuracie kúsky. Kuracie rezne sa prepečú len za niekoľko minút z každej strany.
Marinujte alebo namočte kuracie rezne do cmaru aspoň na tri hodiny, najlepšie na celú noc. Tým sa zabezpečí, že kuracie mäso bude plné jemnosti a chuti.
Klasicky sa kuracie rezne s omáčkou podávajú so zemiakovou kašou, ktorá je ideálna na miešanie s omáčkou. Nič však nepokazíte ani prílohou v podobe sladkých zemiakových hranolčekov.
Toto jedlo chutí výborne s čerstvou alebo mrazenou kukuricou, zelenou fazuľkou alebo hráškom, ako aj s prílohou v podobe šalátu – hodí sa napríklad cviklový šalát. Môžete však pridať aj prílohu zo špargle, brokolice alebo inej zeleniny pečenej v rúre – skúste voňavú zapekanú tekvicu. Výbornou prílohou je tento cestovinový šalát s brokolicou.
Prečo moje kuracie rezne nie sú chrumkavé?
Ak chcete dosiahnuť dokonalú zlatohnedú chrumkavú kôrku, musíte dbať na teplotu oleja. Ak je olej príliš horúci, spália sa kuracie rezne zvonka skôr, ako sa upečú zvnútra. Ak olej nie je dostatočne horúci, kurča sa zanesie olejom a bude rozmočené. To, že je olej dostatočne horúci, spoznáte podľa toho, že sa leskne, ale nedymí sa z neho. Kura by sa malo začať smažiť hneď, ako ho vložíte na panvicu.
Ďalšie recepty s kuracím mäsom
Kuracie mäso je výborné na obed aj na večeru. Univerzálne a lacné, obyčajné kurča sa dá premeniť na niečo neobyčajné len s niekoľkými jednoduchými prísadami a trochou fantázie.
Tu je niekoľko ďalších našich obľúbených receptov s kuracím mäsom:
Kuracie rezne s omáčkou sa dajú pripraviť na rôzne spôsoby. Nižšie nájdete ďalší recept, tentokrát so smotanovou omáčkou.
Recept na kuracie rezne so smotanovou omáčkou
V tomto recepte na kuracie rezne sa mäso nemarinuje, ale aj tak je zvonku krásne chrumkavé a vnútri šťavnaté. Omáčka z hustej smotany vyzýva k prílohe z uvarených alebo upečených zemiakov.
Suroviny na kuracie rezne so smotanovou omáčkou
Na rezne:
- 500 g kuracích pŕs
- soľ na dochutenie mäsa
- 2 veľké rozšľahané vajcia
- 1/2 šálky mlieka
- 2 šálky hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžičky cesnakového prášku
- 1/2 lyžičky kajenského korenia
- tuk na vyprážanie
Na omáčku:
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 1/4 šálky hustej smotany
- 1 a 3/4 šálky mlieka (trochu viac alebo menej, v závislosti od vašich preferencií)
- soľ, podľa chuti
- mleté čierne korenie, podľa chuti
Postup na kuracie rezne so smotanovou omáčkou
- Kuracie prsia narežte na menšie kusy a rovnomerne naklepte.
- Mäso osoľte.
- Predhrejte rúru na 200 °C. Na plech na pečenie položte mriežku a vložte ho do rúry (rúru použijete na udržanie teplých a chrumkavých hotových rezňov).
- Pripravte si dve široké plytké nádoby. V prvej z nich rozšľahajte vajcia a mlieko. V druhej vyšľahajte múku, soľ, cesnakový prášok a kajenské korenie.
- Rezne obaľte v múke, rukami vtlačte múku do všetkých strán rezňa.
- Rezne ponorte ho do vajíčka, obaľte z oboch strán.
- Vyberte rezne z vajíčka a potom druhýkrát namočte do múky.
- Na veľkú panvicu nalejte toľko oleja, aby pokryl dno a zohrejte.
- Do rozpáleného oleja postupne položte obalený rezeň.
- Smažte, kým okraje nezískajú zlatohnedú farbu, približne 2 minúty. Opatrne rezeň otočte a smažte ďalšie 2 minúty.
- Keď sú obe strany zlatohnedé, vyberte rezeň z panvice a položte na mriežku v rúre, aby zostal teplý.
- Zopakujte to so zvyšnými rezňami a nechajte ich v rúre, kým sa pripraví omáčka.
- Na omáčku pripravte zápražku.
- V hrnci zohrejte 3 lyžice masla miešajte 3 lyžice múky.
- Za stáleho miešania varte, kým múka mierne nezhnedne.
- Keď je zmes múky a masla hladká a má krásnu farbu mliečnej čokolády, pomaly pridávajte mlieko a smotanu za stáleho šľahania. Zmes sa spočiatku zrazí no pri šľahaní sa uvoľní.
- Mlieko pridajte do požadovanej hustoty omáčky. Ak je omáčka pre vás príliš hustá, pridajte viac mlieka. Ak je príliš riedka, nechajte ju variť dlhšie.
- Podľa chuti dochuťte soľou a veľkým množstvom čierneho korenia.
- Podávajte kurací rezeň s omáčkou a zemiakovou kašou alebo prílohou podľa vlastného výberu.
Veríme, že naše recepty na kuracie rezne dobre padnú nielen vášmu žalúdku, ale aj duši.